Les assemblees generals donen llum verd a la fusió

Redacció/ACN
17 de maig del 2010
576_1274128688Dibujo
576_1274128688Dibujo


L'assemblea de Caixa Manresa que s'ha celebrat aquest dilluns al vespre al Centre Operatiu de Sant Fruitós de Bages, ha decidit aprovar la fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona amb tots els vots a favor exceptuant una abstenció del Consell Comarcal del Baix Penedès. Aquesta fusió, aprovada pel Banc d'Espanya i la Comissió Europea, comporta la creació d'una nova entitat que comptarà amb 81.000 milions d'euros d'actius totals i serà la quarta caixa d'estalvis en el rànquing del país. Manel Rosell, president de Caixa Manresa, ha confirmat que l'actual director general de Caixa Manresa, Feliu Formosa, no formarà part de la nova caixa resultant per decisions "personals" i "professionals".

Manel Rosell ha expressat que aquest dilluns és un dia "molt important" per donar "continuïtat" a Caixa Manresa, ja que amb la fusió es dóna "continuïtat a l'Obra Social" de la caixa que és la "pròpia existència de les caixes", ha afirmat Rosell.

Per al president de Caixa Manresa, la decisió de fusionar-se amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona és una decisió presa amb "valentia", "sentit comú" i "visió de futur", ja que "donat el context econòmic en què ens trobem, podríem tenir moltes dificultats per la nostra mida", ha expressat Rosell.

El nombre d'oficines que hauran de tancar i el número de treballadors que es veuran afectats per la fusió encara "no està determinat", ha afirmat Rosell. Tot i això, per al president de Caixa Manresa, la fusió afectarà de manera "equitativa" a totes tres entitats i els sindicats "hi ha donat tot el suport, ja que partim d'un pacte laboral aprovat per tots els treballadors".

Els acords inclouen que Adolf Tudó assumeix la Direcció General de la nova entitat. D'altra banda, Rosell ha confirmat que l'actual director general de Caixa Manresa, Feliu Formosa, no formarà part del nou projecte resultant.

No serà fins el dia 1 de juliol que l'entitat agafarà forma jurídica i podrà començar la seva activitat. Tot i això, a partir de demà ja ofereixen el primer dipòsit conjunt del què serà la nova caixa.

Comunicat conjunt:
Les Assemblees Generals de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa reunides avui i liderades pels seus respectius presidents, Narcís Serra, Gabriel Ferraté i Manel Rosell, han aprovat el procés de fusió de les tres entitats, mitjançant la creació d'una nova caixa, en els termes i condicions que es van fixar en el projecte comú de Fusió.

Després del consens assolit pels consells d'administració de les tres entitats, el 13 d'octubre de 2009 per a l'elaboració del Pla d'Integració, i després de la conformitat  dels mateixos el 4 de desembre de 2009, avui ha estat aprovada, per les Assemblees Generals, la fusió de les tres entitats.

Es constitueix ara una caixa amb vocació de lideratge econòmic i social als territoris de Catalunya i de l'Estat.

Primera gran Fusió del país: Una mateixa visió en el model de negoci, marca l'agilitat del procés
Davant els requeriments de l'entorn macroeconòmic global i les perspectives del sistema financer, les tres entitats coincidien en la necessitat d'iniciar un procés d'integració que donés resposta als reptes del nou entorn i permetés aprofitar les economies d'escala derivades d'aquesta integració. Es va començar a treballar amb celeritat en la definició de l'estratègia i els valors de la nova entitat, sota una mateixa visió sobre quin havia de ser el model de fer banca.

El procés d'integració de les tres entitats s'ha realitzat, per tant, amb gran agilitat, donat l'acord molt clar entre les tres caixes en dos aspectes bàsics: en primer lloc, la visió compartida quant al nou model de negoci que l'entorn actual requereix de les entitats financeres del nostre país i en segon per la rapidesa en els acords sobre el model d'Òrgans de Govern, equilibrats i respectant la territorialitat i les especificitats de les caixes integrants.

Una nova caixa, un projecte nou
La caixa resultant de la fusió és un nou projecte que no només suma forces, sinó que crea clares sinergies en la gestió que generen un efecte multiplicador. Això permetrà seguir recolzant el desenvolupament dels territoris i situa la nova entitat en una posició destacada dins del mapa financer del país.

Es crea així una caixa d'estalvis nova, moderna i dinàmica, que manté i reforça el seu compromís amb la societat. Amb una gestió eficaç i independent, i amb el compromís de tots els seus professionals, la nova entitat fruit de la fusió, encara el futur amb el convenciment de convertir-se en una entitat de referència en el nou mapa financer que s'està configurant.

La nova entitat comptarà amb 80.000 milions d'actius totals
Aquesta fusió dóna origen a una nova organització financerament més sòlida, comercialment més dinàmica i socialment més útil. El seu volum d'actius totals serà de 81.000 milions d'euros i el nombre de clients ascendirà a 4 milions.

S'ha creat la quarta caixa d'estalvis per volum d'actius consolidats (81.020 milions d'euros), crèdits a clients (62.088 milions) i recursos de clients gestionats (70.009 milions) i comptarà amb una xarxa de 1.215 oficines i 8.000 empleats en tot el Grup. La racionalització i les sinergies derivades del Pla d'Integració permetran fer front als nous reptes del mercat de manera adequada.

La nova caixa incrementarà de manera substancial, respecte a les tres entitats originals, els seus recursos propis i la seva solvència, mitjançant l'emissió de participacions preferents per 1.250 milions d'euros, subscrits pel FROB.

La nova caixa té una dimensió òptima com per a generar majors beneficis en termes d'economies d'escala i d'eficiència. I aquesta dimensió estarà al servei de la proximitat i de la qualitat del servei. Perquè la proximitat genera coneixement del client i aquest coneixement genera, al seu torn, confiança i en última instància rendibilitat. L'entitat buscarà el lideratge en qualitat de servei amb una aposta clara per la innovació, tant des de la perspectiva financera com en la social.

El model de negoci de la nova caixa, impulsat per les necessitats de l'entorn actual, és el de banca minorista de proximitat, basada en el coneixement real del client. La proximitat i complicitat territorial són elements bàsics en aquest model, així com el paper de l'Obra Social com a eina de col·laboració amb la societat i retornant part dels beneficis de l'entitat, generats per la confiança que els clients dipositen en la caixa.

Màxima professionalització en la gestió
La nova caixa neix amb una estratègia molt definida i una sòlida columna vertebral des de la perspectiva de la gestió. Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, coneixent la complexitat de l'entorn actual, comparteixen que és bàsic tenir una direcció única, un equip directiu amb gran capacitat professional i molt cohesionat.

Els acords inclouen que Adolf Todó assumeix la Direcció General de la nova entitat, la composició de la qual s'anunciarà pròximament, aprofita el millor talent i les capacitats de cadascuna de les tres entitats.

L'Obra Social, factor estratègic de la nova caixa
La fusió dóna com a resultat també la creació d'una nova Obra Social, amb un model innovador i amb nous enfocaments i estratègies per afrontar els reptes de la nostra societat amb una visió pròpia del segle XXI. La nova caixa col·laborarà, de manera decidida, en la millora de la qualitat de vida de les persones a través de programes socials, culturals i mediambientals que ajudin al seu desenvolupament. Es potenciarà, per tant l'Obra Social com a factor estratègic diferencial de l'entitat financera. També en aquest àmbit es treballarà d'acord amb variables de territorialitat i proximitat a les persones. La nova Obra Social, a través de les Fundacions territorials de Manresa i de Tarragona, mantindrà un fort vincle de proximitat amb els seus respectius territoris.

Les entitats ofereixen demà mateix el primer producte conjunt
Les tres entitats donen mostres de la seva coordinació i de l'agilitat de la seva integració i, encara que la nova caixa iniciarà l'activitat el pròxim 1 de juliol, ofereixen, a partir de demà mateix, el primer dipòsit conjunt de la que serà la nova caixa. Aquesta oferta combina un dipòsit estructurat vinculat a l'evolució d'una cistella d'accions, amb una inversió d'atractiva rendibilitat fixa.

Caixa Manresa, cofundadora de la nova caixa
Caixa Manresa entra en aquesta fusió com a cofundadora d'una nova entitat. L'entitat ha participat en la seva concepció i hi aporta els seus èxits, l'experiència i el seu propi estil amb un objectiu comú: crear una nova caixa referent en el sector i pròxima al client.

Partim de la premissa que en aquest moment, en un entorn volàtil i en un context difícil, calia prendre decisions i plantejar-nos el futur. Les entitats hem de guanyar dimensió i la nostra responsabilitat, com a Caixa Manresa, és garantir en el futur, el servei al client i al nostre territori, a través d'un nou projecte que ens aporta la dimensió que avui no tenim i que ens reconeix la bona feina feta a la nostra entitat. Aquest ha estat el raonament darrera la decisió que avui ha adoptat l'assemblea de l'entitat. Caixa Manresa aporta al nou projecte molts punts positius que esdevindran elements multiplicadors.

Així, la nova entitat tindrà una important participació dels òrgans fundadors de Caixa Manresa en els nous òrgans de govern. També s'ha decidit la creació del Consell Assessor i Territorial, format per persones vinculades als territoris de Caixa Manresa. A l'actual seu de Caixa Manresa s'hi ubicarà una Direcció Territorial de la nova entitat de la qual en dependran més de 200 oficines, gairebé un 40% més de les oficines de les que actualment tenia Caixa Manresa. Hi treballaran més de 100 persones, ja que a més de la Direcció Territorial també s'hi ubicarà la Direcció de Gestió d'Actius i una part del departament de noves tecnologies, àrees totes elles amb personal qualificat i de futur.