«Sant Joan t'entén», contra l'homofòbia i la transfòbia

Redacció
14 de maig del 2010
576_1273852441Roda_de_premsa_Setmana_contra_lhomofbia_i_la_transfbia_003
576_1273852441Roda_de_premsa_Setmana_contra_lhomofbia_i_la_transfbia_003

Un moment de la roda de premsa. Ajuntament Sant Joan de Vilatorrada

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha presentat aquest matí la campanya "Sant Joan t'entén" que ha impulsat la regidoria de Participació Ciutadana i Solidaritat Cooperació i Foment de la Pau, amb motiu de la commemoració, el proper dilluns 17 de maig, del Dia Mundial contra l'Homofòbia i la Transfòbia.

D'aquesta manera, Sant Joan de Vilatorrada es consolida com a municipi pioner del Bages, la Catalunya Central, i un dels pocs del país, que promou accions, "no només simbòliques" de defensa dels drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transexuals (LGBT)

Segons ha explicat el regidor Albert Marañón, "la campanya neix del compromís de l'Ajuntament en la defensa dels drets humans, i de l'aprovació, l'any 2008, d'una moció on com a equip de govern ens emplaçàvem a impulsar politiques en aquest sentit".

Per a Marañón "els Ajuntaments tenen un paper cabdal en la lluita contra la discriminació social de qualsevol tipus, i de la mateixa manera que avui quantitat d'ajuntaments promouen politiques contra les desigualtats de gènere, també cal que lluitin contra la discriminació per raó d'orientació sexual i identitat de gènere".

Marañón ha explicat que "encara avui hi ha 72 països on l'homosexualitat comporta penes de presó i a 7 es manté la pena de mort. I a l'estat espanyol. malgrat els avenços legals, queda demostrat que les lleis no són varetes màgiques que canviïn la societat de la nit al dia,  i la discriminació cap a lesbianes, gais, bisexuals i transexuals continua sent una realitat".

Segons ha remarcat Albert Marañón "davant d'aquella gent que vol no parlar-ne i mirar cap a una altra banda, hi ha qui pensem que fent invisible una realitat no fem més que perpetuar la discriminació, els prejudicis i el desconeixement, i que només amb politiques de visibilitat i sensibilització aconseguirem, a la llarga, transformar la societat i que els armaris deixin de tenir sentit". I ha conclòs dient que "al capdavall el més important és que totes i tots siguem feliços ens agradin els homes o les dones, ens sentim homes o dones".

Entre els actes que que engloba la campanya "Sant Joan t'entén!" destaquen una Hora del Conte per a nenes i nens de 5 a 12 anys, una xerrada dirigida a pares i mares i a mestres a càrrec de l'Associació de Mares i Pares de Gais i Lesbianes, que tindran lloc el dijous 20 de maig, i uns tallers de prevenció de l'homofòbia i la transfòbia que es realitzaran al llarg de la setmana vinent a l'institut. La campanya també compta amb un grup al Facebook amb el lema "Sant Joan t'entén" al que s'hi pot unir tothom que vulgui i on penjar comentaris, videos, fotos, música...

D'altra banda, la Biblioteca Cal Gallifa ha estrenat avui un Fons Documental específic senyalitzat amb un símbol que recull tots els documents (novel·la, assaig, còmics, pel·lícules…) sobre homosexualitat i transexualitat. Segons Cristina Galí, directora de la Biblioteca Cal Gallifa "si la biblioteca vol ser un centre que reflecteixi la realitat social calia que tingués una col·lecció sobre diversitat afectiva, que igual que hem fet amb altres temàtiques, fos fácil i ràpid d'identificar".