Internet ajudarà a persones amb demència i Alzheimer

La iniciativa d'INAD i la Fundació Sociosanitària de Manresa, que es fa realitat en el marc d’una convocatòria europea Interreg, permetrà estimular a les persones amb demència i fer-ne un seguiment al moment

Redacció
11 de maig del 2010
L'Institut d'Innovació en l'Atenció a la Dependència (INAD) i la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) tindran un paper destacat en la creació d'una aplicació informàtica per internet que permetrà que les persones que pateixen Alzheimer i els seus familiars disposin d'una eina de suport permanent per millorar la qualitat de vida i alentir la progressió de la demència.

A través d'aquest programa informàtic es podrà estimular cognitivament els malalts i servirà perquè metges, infermeres i altres professionals puguin controlar, de forma continuada, les activitats i l'estat dels pacients. El nou servei de teleassistència, que es desenvoluparà en el marc d'un projecte europeu, serà un complement a l'atenció personalitzada i presencial que es porta a terme actualment.

La iniciativa de fer realitat aquest projecte, que rep el nom de Mnemosyne, s'emmarca en la convocatòria Interreg Innovation for Welfare. En aquest context, la Unió Europea subvencionarà la proposta amb 138.100 euros, dels quals 34.500 –un 25% del total- els aporta la FSSM. En el desenvolupament d'aquesta innovació adreçada a persones que viuen a casa i als seus familiars, també hi participen cinc regions europees i vuit institucions.

Teleassistència aplicada a les demències
La directora de l'INAD, Mª Teresa Arbués, ha especificat que "l'objectiu final del projecte consisteix en desenvolupar i innovar un sistema d'atenció multidisciplinar orientat a donar formació, informació i suport utilitzant una plataforma de teleassistència en la que les famílies, persones amb  Alzheimer i els professionals trobin un espai comú i recursos per donar i rebre millors cures, obtenir informació de valor, compartir experiències i donar i rebre suport davant de les activitats diàries,  dubtes, problemes o dificultats.  que apareixen, en la atenció i relació amb les persones amb els síndromes esmentats. Per aquests pacients, la plataforma inclourà eines d'estimulació cognitiva amb assistència i control remot dels equips professionals".

Aquest projecte parteix en primer lloc, de l'experiència de la Unitat de Demències, de l'equip de Psicologia i el  Servei de Treball Social de la FSSM en donar formació i suport a les famílies que es troben davant del repte de prendre cura d'un familiar amb síndrome de demència. Tanmateix les regions europees participants aporten experiències i bones pràctiques en l'ús de plataformes virtuals per l'atenció i cura als domicilis, programes de formació i documentació complementaris, assistència des de les administracions públiques, metodologia de recerca en l'aplicació de tecnologies de comunicació i informació.

Prova pilot a la Fundació Sociosanitària
Una de les etapes clau del projecte és la realització d'una prova pilot que es durà a terme en el decurs del primer semestre del 2011 a la Fundació Sociosanitària de Manresa, en la que col·laboraran activament professionals de la pròpia Fundació i de la Fundació Universitària del Bages. Permetrà validar el nou sistema desenvolupat i fer els ajustos i recomanacions oportunes. 

El promotors del projecte creuen en la validesa i innovació que aporta el projecte i en l'impacte rellevant que pot tenir a diferents nivells. Finalment, es preveu editar un Llibre Blanc de les polítiques i recomanacions fonamentades en els resultats del projecte perquè es tingui  en compte com a guia per les administracions de salut i social en projectes i implantacions relacionats.