Més de 600 professionals al primer congrés d'alteracions de la conducta

El congrés, impulsat per les Fundacions d'Althaia i Ampans, acaba demà

ACN/Maria Alba Riu
07 de maig del 2010
576_1273238831472521
576_1273238831472521

Un moment del congrés d'alteracions de la conducta. Maria Alba Riu

Més de 600 professionals i uns quaranta ponents participen al primer Congrés estatal d'Alteracions de Conducta que se celebra al complex cultural de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. El doctor Pere Bonet, director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia, ha explicat que la trobada vol servir per veure que hi ha "més enllà" dels trastorns. Bonet ha remarcat que "no s'ha de lligar les alteracions de conducta amb un diagnòstic determinat". Es calcula que unes 40.000 persones pateixen a Catalunya problemes d'alteració de la conducta que els obliga a ser tractats pels diferents dispositius de salut, socials i d'educació que hi ha escampats per totes les comarques catalanes.

La celebració del congrés ha sorgit de la necessitat de la Fundació Althaia de Manresa i d'Ampans, un referent en el treball amb persones amb discapacitat intel·lectual, de treballar en aquest àmbit. El doctor Pere Bonet, director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia, explica que no s'ha de lligar les alteracions de conducta amb un diagnòstic determinat. Diu que, primer, s'ha de veure els símptomes i després avaluar que hi ha al darrere "que pot ser una patologia o no".

Poc més de 40.000 persones pateixen a Catalunya problemes d'alteració de la conducta que els obliga a ser tractats pels diferents dispositius de salut, socials i d'educació que hi ha escampats per totes les comarques catalanes. Al voltant d'un 25% de les persones que s'atenen a les xarxes de salut mental presenten algun dels molts tipus d'alteracions de conducta, com pot ser rituals obsessius, mutisme, agressivitat i altres simptomatologies. Bonet explica que la trobada vol servir per fer un "estat de la qüestió".

En total, participen al congrés més 600 professionals i més de 40 ponents, una part dels quals referents internacionals com el neurobiòleg, expert en temes d'agressivitat i referent europeu, Adolf Tobeña. També hi tenen un protagonisme destacat referents en la psiquiatria com el professor Miquel Casas, president del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental del Departament de Salut.

Les dades que es disposen sobre la incidència que les alteracions de conducta comporten en l'àmbit laboral posen de manifest que esdevenen la primera causa de pèrdua de lloc de treball en les persones amb malaltia mental.

Un dels objectius dels professionals de la salut és aconseguir detectar de forma precoç les malalties mentals per tal de reduir els problemes de conducta. La prevenció, des de l'etapa infanto- juvenil, esdevé una prioritat per fer un abordatge eficaç de les alteracions de conducta.