Tot a punt per a l'inici del cicle de Música i Romànic

La presentació ha anat a càrrec de la Directora dels Serveis Territorials de Cultura, Gemma Boix, de representants d'AARB i de regidors de municipis que acolliran el cicle

Redacció
07 de maig del 2010
576_1273237759Foto_2
576_1273237759Foto_2

Moya, Boix i Giménez en la roda de premsa d'aquest divendres al matí. AARB

Avui divendres al Consell Comarcal del Bages, ha tingut lloc la roda de premsa de presentació del cicle de concerts Música i Romànic. A l'acte, hi han assistit diversos regidors dels municipis on es troben els diferents temples escollits per aquest cicle. El regidor de cultura de Sant Mateu de Bages, Dídac Ullé, la regidora Queralt Morell, de Navàs, i Ignasi Perramon de Manresa.

També hi han assistit Jaume Moya, en representació dels Amics de l'Art Romànic del Bages (AARB, entitat organitzadora), Albert Giménez, coordinador del projecte i, presentant l'acte, la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Gemma Boix.

La directora territorial ha presentat aquest acte ressaltant la doble vessant cultural d'aquest cicle de concerts, patrimonial i artística. Per una banda, poder obrir i gaudir d'unes construccions difícils de visitar i d'un valor i potencial enormes i, per l'altra, gaudir de la música. Una música adequada per aquests espais. També, ha destacat que des del primer moment es va trobar molt interessant el projecte. Els Serveis Territorials aposten per apropar la cultura al territori, i aquest projecte permet un descobriment del patrimoni comarcal.

Jaume Moya (AARB) ha parlat del valor històric, artístic i arquitectònic d'aquestes construccions que sovint no es valoren prou. Segons Moya, el Bages té un ric patrimoni d'edificis romànics, en la major part es tracta de temples però també n'hi ha de caire militar, com poden ser les torres de guaita.

Albert Giménez ha parlat de la part musical, i n'ha ressaltat la diversitat d'estils musicals que hi ha a la programació amb el nexe en comú de l'espiritualitat, devoció o contemplació. Des de la música medieval més propera amb A Chantar, les noves sonoritats amb Nadis i la seva proposta Ritual del Gong, o el quartet de cambra, Quartet d'cor (d). El cicle comença demà dissabte 8 de maig, a les 20h, al claustre romànic de la Seu de Manresa amb Shyam Sunder, un concert de música clàssica de l'Índia.

Els diferents regidors han aplaudit la iniciativa i s'han mostrat satisfets de poder promoure aquests espais. El regidor manresà Ignasi Perramon troba com a valor afegit el fet de que a la programació hi hagi representades diferents cultures, referint-se sobretot al concert de demà.