Un veí d'Artés ofereix a l'Ajuntament mil litres d'aigua que recupera a la setmana a casa seva

Arran d'unes obres que havia de fer a casa, Jordi Arnau va decidir muntar un sistema de recuperació i tractament d'aigües grises

Jordi Arnau amb el sistema de dipòsits que ha dissenyat
Jordi Arnau amb el sistema de dipòsits que ha dissenyat | Nia Escolà / ACN
Nació
27 de març del 2024
Actualitzat el 29 de març a les 9:06h
En plena situació de sequera i arran d'unes obres que havia de fer a casa, Jordi Arnau va decidir muntar un sistema de recuperació i tractament d'aigües grises per poder fer els treballs sense gastar aigua potable. Amb el temps, ha anat perfeccionant el sistema, de manera que ara pot reaprofitar l'aigua que la seva família de cinc membres fa servir per dutxar-se i també la que utilitzen a l'apartament turístic que tenen just a sobre de casa. Aquesta aigua la fan servir per netejar, tibar de la cadena del vàter o per regar. Tot i això, cada setmana li sobren uns mil litres d'aigua. Els ha ofert gratuïtament a l'Ajuntament però lamenta haver "topat amb la burocràcia". Des del consistori asseguren que estan estudiant la viabilitat de la proposta.

Amb motiu de les obres que havien de fer a casa, el Jordi Arnau i la seva família van decidir estudiar quins tipus d'aigües podrien ser aptes per al reaprofitament en funció de les olors o la brutícia que acumulen. Van observar que l'aigua de la dutxa és la més neta en comparació amb l'aigua de la rentadora o del rentaplats. "Els sabons que fem servir són biodegradables i no fan olors ni interfereixen en el PH de l'aigua", ha explicat en declaracions a l'ACN.

A partir d'aquí, van dissenyar un sistema per aprofitar tota aquesta aigua. En concret, Arnau detalla que tenen quatre dipòsits amb una capacitat de prop d'un miler de litres cadascun. El sistema consisteix en què tota l'aigua de la dutxa va parar a un primer dipòsit i, tot seguit, es filtra cap a un segon dipòsit en què l'aigua ja hi arriba ben neta. "Amb aquests filtres podem treure les partícules que hagin pogut quedar a l'aigua com cabells o sabó i l'aigua queda completament neta", detalla. Aquesta aigua la fan servir, principalment, per regar les plantes.

Al tercer dipòsit hi aboquen aigua neta que agafen del segon dipòsit i hi afegeixen clor. Aquesta aigua la fan servir per omplir el dipòsit del vàter i també per netejar el terra. Finalment, el sistema compta amb un quart dipòsit que és on hi van acumulant l'aigua que no fan servir. Des que tenen aquest sistema en marxa, la família d'Arnau estalvia aigua per als sanitaris, per fregar o per regar, però encara n'hi sobra. Segons calcula, uns mil litres a la setmana. "Sap greu haver-la de llençar, i més en una situació de sequera com l'actual", lamenta. Per això, s'ha ofert per cedir-la a l'Ajuntament de forma gratuïta.

Amb tot, aquest veí lamenta que s'ha sentit "molt abandonat" per part de l'administració local i lamenta que hagi de llençar una aigua que podria servir per netejar els carrers del nucli antic del municipi. "Jo no vull diners, vull que netegin els carrers o reguin les plantes. És una aigua que tindrien completament gratuïta i la vull donar", exposa Arnau. De fet, és conscient que hi ha "molts problemes burocràtics" al darrere però exigeix que l'Ajuntament li doni una resposta. "Si l'Ajuntament d'Artés no vol aquesta aigua pel motiu que sigui, potser al poble del costat sí que li interessa", assegura.

De la seva banda, des de l'Ajuntament d'Artés asseguren que estan estudiant la viabilitat de la  proposta però asseguren que no és un tema fàcil, ja que s'ha de poder garantir la seguretat d'aquesta aigua.