700 professionals, en el Congrés Estatal de la Conducta

Althaia i Ampans organitzen el certamen que comença demà a Món Sant Benet

Redacció
05 de maig del 2010
Aquest dijous a la tarda es donarà el tret de sortida al I Congrés sobre Alteracions de la Conducta que se celebra a tot l'estat espanyol. En total hi participaran uns 700 professionals i més de 40 ponents, una part dels quals són referents internacionals. L'organització va a càrrec de la Fundació Althaia, Xarxa Assistencial de Manresa, i l'associació Ampans, referent en el treball amb persones amb discapacitat intel·lectual.

El tret de sortida d'aquest congrés es donarà aquest dijous a les 18.00 hores, amb la conferència inaugural que anirà a càrrec d'Adolf Tobeña, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria a la Universitat Autònoma de Barcelona, neurobiòleg i reconegut expert en temes d'agressivitat.

Al llarg de tres dies, es realitzaran un total de 47 ponències, distribuïdes en els quatre eixos del congrés: la discapacitat intel·lectual, la salut mental i addiccions en adults, el dany cerebral i la salut infanto-juvenil. A més, els professionals d'arreu de l'estat que hi assisteixen presentaran nous coneixements i experiències a través de les taules de comunicacions, on se'n presentaran més de 30, i els pòsters, que podran ser consultats durant les tres jornades.

Atès que aproximadament un 40% dels participants són de fora de Catalunya, l'organització d'aquest congrés repercuteix de forma notable a l'hostaleria de la comarca del Bages.

Les alteracions de conducta en dades
Poc més de 40.000 persones pateixen a Catalunya problemes d'alteració de la conducta que els obliga a ser tractats pels diferents dispositius de salut, socials i d'educació que hi ha escampats per totes les comarques catalanes. Al voltant d'un 25% de les persones que s'atenen a les xarxes de salut mental presenten algun dels molts tipus d'alteracions de conducta, com pot ser rituals obsessius, mutisme, agressivitat i altres simptomatologies, segons dades de l'organització del I Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta que se celebrarà a partir de demà a Món Sant Benet, al Bages, i finalitzarà el proper dissabte, 8 de maig.

Les dades que es disposen sobre la incidència que les alteracions de conducta comporten en l'àmbit laboral posen de manifest que esdevenen la primera causa de pèrdua de lloc de treball en les persones amb malaltia mental. Un dels objectius dels professionals de la salut és aconseguir detectar de forma precoç les malalties mentals per tal de reduir els problemes de conducta. La prevenció, des de l'etapa infanto-juvenil esdevé una prioritat que fer un abordatge eficaç de les alteracions de conducta.