Manresa és la ciutat que més cinema en català va programar el 2023 a les seves sales comercials

Va superar, en xifres absolutes, ciutats molt més grans com Sabadell, Girona, Lleida o Terrassa, i només va projectar menys que Barcelona capital, que té 23 cinemes

Els Cinemes Bages Centre de Manresa són els que programen més cinema en català del país
Els Cinemes Bages Centre de Manresa són els que programen més cinema en català del país | CBC
27 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 de febrer a la 13:54h
Manresa és la ciutat de Catalunya -a excepció de Barcelona- on, en xifres absolutes, es van programar més sessions de pel·lícules de cinema en català, tant originals com doblades, a les seves sales comercials durant el 2023. La capital del Bages supera altres poblacions amb molts més habitants i més sales com Sabadell, que és segona a la llista, Lleida, tercera, o Girona, quarta, i gairebé dobla el nombre de sessions programades de Terrassa o Figueres, que són les següents a la llista.

En xifres sol·licitades per NacióManresa a l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), que encara són provisionals, al 78% de revisió, durant l'any passat, els Cinemes Bages Centre van projectar 294 sessions de cinema original en català i 964 sessions de pel·lícules doblades al català d'altres idiomes, per a un total de 1.258 sessions en la llengua del país.

Fent l'extrapolació al 100% de revisió, donarien 1.613 sessions al llarg de 2023, una xifra lleugerament inferior a la de 2022, amb 1.730 sessions, que s'explica, sobretot, per l'èxit d'Alcarràs d'aquell any, segons valora l'Institut. L'any passat, la pel·lícula original en català més vista va ser Saben aquell, i la doblada, Barbie.

A banda de les sales de cinema de Barcelona capital, que van programar 2.879 sessions (3.691, feta l'extrapolació per al 100% de revisió), per darrera de Manresa, Sabadell va programar 1.125 sessions de cinema en català (1.442, feta l'extrapolació); Lleida va programar-ne 1.082 (1.387), i Girona en va projectar 1.068 (1.369). Molt més lluny, arriben Olot, amb 784 (1.009); Terrassa, amb 757 sessions (970), i Figueres i Sant Feliu de Llobregat, amb 702 (900).

Cal destacar que aquest lideratge de Manresa en la projecció de pel·lícules en català és en xifres absolutes, davant de, com a mínim, catorze municipis -sense comptar Barcelona, amb més població i sales de cinema comercial que la capital del Bages. En el cas de Barcelona, cal tenir en compte que entre cinemes i multicinemes té vint-i-tres espais a la ciutat, de manera que els Cinemes Bages Centre de Manresa, els supera individualment.

Aquestes dades són només per a les projeccions de cinema a les sales comercials, en el cas de Manresa, els Cinemes Bages Centre. No contemplen les projeccions de la programació del Cineclub -on Manresa també és un referent-, o del Cicle Gaudí o CineXic, incorporades recentment a la programació de la ciutat.