Curs intensiu de formació interreligiosa a Montserrat

Religions africanes tradicionals i Noves religiositats són les temàtiques de les classes que es desenvoluparan del 28 de juny al 2 de juliol

Redacció
05 de maig del 2010
El DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) organitzen del 28 de juny al 2 de juliol de 2010 un Curs intensiu de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Tot i que està adreçat principalment a monjos i monges compromesos amb el Diàleg Interreligiós, també és obert a persones interessades en aquesta temàtica, ja que el contingut de les classes tindrà validesa de crèdit acadèmic per l'ISCREB.

Impartit pels professors Antoni Calvera Pi, missioner combonià, i Josep Otón, doctor en Història, la temàtica d'aquest curs està dividida en dues parts: els dies 28 i 29 de juny se centrarà en Religions Africanes Tradicionals; i del 30 de juny al 2 de juliol es tractaran Noves Religiositats. L'allotjament dels participants serà a l'hostatgeria del Monestir de Montserrat i el termini d'inscripcions finalitza el proper 30 de maig. Per a més informació del Curs (el preu de la matrícula, que inclou la pensió completa, és de 275€): puiggracios2003@gmail.com (Gna. Griselda Cos).

A la primera part del curs, Religions Tradicionals Africanes, el professor Antoni Calvera Pi pretén fer una descripció i aproximació històrica del tema. Els altres punts que tractarà seran: El credo en un ésser suprem; El credo en un món ple d'esperits. Els avantpassats; El credo en determinades forces i poders místics; i Unitat entre religió, moral i vida en les Religions Tradicionals Africanes.

Pel que fa a la segona part, corresponent a Noves Religiositats, el professor Josep Otón apunta que "el procés de secularització no ha comportat la desaparició del fet religiós, sinó que ens trobem davant d'un autèntic retorn del sagrat". Per tant, afirma que "no es tracta d'un revifament de les religions convencionals, sinó d'una proliferació de noves formes de religiositat: neomisticismes que se senten immersos en una nova era de la humanitat; moviments conservadors que reivindiquen enèrgicament els elements fonamentals de les grans religions; una societat civil que substitueix les institucions religioses; i, finalment, autors que reclamen una espiritualitat laica, emancipada de les formes religioses tradicionals".