Manresa presenta un ampli programa com a Ciutat Europea de l'Esport 2024

Inclou desenes d'esdeveniments esportius i activitats de salut i lleure obertes a tota la ciutadania

Presentació del programa de Manresa Ciutat Europea de l'Esport 2024
Presentació del programa de Manresa Ciutat Europea de l'Esport 2024 | AjM
Nació
12 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:51h
Manresa ja exerceix de ple com a Ciutat Europea de l'Esport 2024. L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d'Esports i Salut, Anjo Valentí, han donat a conèixer aquest dilluns l'àmplia programació especial d'activitats i esdeveniments que omplirà d'esport la ciutat durant aquest any. A la presentació també hi ha assistit la coordinadora de l'Àrea d'Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola, el representant territorial de l'Esport a Barcelona, Josep March, i el delegat a Catalunya d'ACES Europe, Joan Antón Camuñas. Els ha acompanyat també l'assessor d'Esports de la Diputació, Abel Garcia.

El programa inclou desenes de propostes que tenen l'objectiu d'aconseguir que qualsevol ciutadà tingui al seu abast la possibilitat de fer esport, independentment de la seva condició física, edat, sexe, capacitat o situació econòmica, i servirà també per continuar projectant Manresa com a referent territorial i turístic a través del foment de l'esport i les pràctiques saludables.

La programació d'activitats s'ha dividit en quatre eixos, anomenats Competim, Participem, Promovem i Aprenem. L'eix Competim inclou els esdeveniments esportius amb projecció per difondre la capitalitat i el rol de ciutat amfitriona, així com les competicions locals més rellevants, que es potenciaran encara més. L'eix Participem engloba activitats de promoció de salut i lleure. L'eix Promovem abraça totes les campanyes i propostes de promoció que es duran a terme per promoure l'exercici físic i la vida saludable. I l'eix Aprenem contindrà aquelles propostes formatives de coneixement vinculades amb l'esport i la salut mental.
 

Competim. Esdeveniments esportius més rellevants

La ciutat acollirà durant el 2024 desenes de competicions esportives. Entre les propostes rellevants que se celebren de forma especial amb motiu de la capitalitat destaca la sortida  des de Manresa de 1a Volta Ciclista a Catalunya Femenina (7 de juny); la 13a Festa del Futbol Català (del 7 al 9 de juny), que acollirà finals del campionat de Catalunya de futbol base, futbol femení i futbol sala base; i la Fase Final dels Campionats de Catalunya de Bàsquet 3x3

L'eix es completa amb una vintena d'esdeveniments esportius que es disputen a la ciutat i que, en aquests moments, ja tenen capacitat per tenir un impacte nacional, estatal o internacional, però que es volen potenciar encara més. Aquestes competicions mostren la riquesa de disciplines que se celebren a Manresa, així com la seva atractivitat (ball esportiu, futbol sala, natació, natació sincronitzada, tir amb arc, atletisme, billar a tres bandes, skate, escacs, bàsquet, hoquei, waterpolo, futbol, beisbol, etc.). 

A aquestes competicions, cal sumar-hi les que ja s'organitzen habitualment des del teixit associatiu, i en les quals col·labora l'Ajuntament de Manresa. Totes elles lluiran la imatge de Manresa, Ciutat Europea de l'Esport, que aquest divendres ja es podrà veure també a la Copa de bàsquet, on participa el Baxi Manresa.

 

Participem. Activitats per promoure la salut i el lleure

Dins l'eix Participem, la programació inclou aquells esdeveniments anuals que se celebren a Manresa i que tenen l'objectiu de promoure la pràctica de l'exercici físic. Aquest 2024, alguns d'aquests actes es reforçaran mitjançant la proposta de reptes saludables per fer-los encara més atractius i fomentar-ne la participació.

Dins d'aquest eix, trobem esdeveniments com la Transéquia (3 de març); la Cursa de la Dona (10 de març); la Marxa del Pelegrí (14 d'abril); ­la 1a edició de la mitja VIBA (maig-juny); la RIDER 1000 (del 27 d'abril al 18 de mag); la  Marxa Nòrdica per a Tothom (15 de setembre); la Cursa Urbana de Manresa 10K, 5K i Infantil (octubre); el Cros Escolar Inclusiu Ciutat de Manresa (24 de novembre), la­ Cursa per la Vida – Solidària amb la Marató de TV3 (desembre) i la Cursa atlètica Sant Silvestre Manresana (26 de desembre).
 

Promovem. Campanyes de promoció de l'exercici i estil de vida saludable

Promovem dona nom al tercer dels eixos del programa, i està adreçat a continuar impulsant activitats per promoure l'exercici físic i l'estil de vida saludable per a diferents col·lectius. Aquesta és una línia de treball que desenvolupa l'Ajuntament de Manresa des de fa molts anys i que ha estat un dels factors que ha contribuït a seleccionar Manresa com a Ciutat Europea de l'Esport.

Aquest 2024, aquesta línia de treball es reforçarà amb campanyes com A Manresa, fem equip contra la LGTBI-fòbia (19 de febrer), la celebració de l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física (6 d'abril) i la celebració de la Setmana Europea de l'Esport (setembre), que animarà la ciutadania a participar en el projecte #BeActive de promoció de l'activitat física a tot Europa.

La programació de promoció de l'exercici físic es completa amb el programa SISME de Gasol Foundation, per fomentar els hàbits saludables a les escoles i prevenir l'obesitat infantil (setembre); la Trobada Esportiva Universitària (13 de maç); el Projecte Joventut Esportiva, Societat Activa, adreçat a joves i adolescents amb rics d'exclusió, les trobades esportives amb socis de la xarxa Eurotowns (de l'1 al 14 d'abril) i la campanya de reptes saludables gamificats, que es desenvoluparà durant tot l'any i que arrenca ja aquesta setmana, amb la mirada posada en la Cursa de la Dona del pròxim 10 de març, organitzada pel gimnàs Vela Club & Fitness amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa.

L'objectiu d'aquest primer repte és incentivar l'hàbit de la pràctica esportiva i el fet de deixar enrere el sedentarisme. A través d'una aplicació mòbil, s'estimula la ciutadania a preparar-se per poder fer i acabar la cursa. Caldrà comptabilitzar 300.000 passes i aconseguir-ho tindrà premi: una motxilla del Vela i un sopar a Cal Xavi i participar al sorteig de tres entrades dobles per al partit que enfrontarà el Baxi Manresa contra el Dreamland Gran Canaria del 16 de març, cinc visites guiades Manresa, cor de Catalunya i cinc entrades per a l'escape room del Carrer del Balç.
 

Aprenem. Seminaris i Congrés Esport i Salut Mental

Dins l'eix Aprenem, l'Ajuntament de Manresa ha programat la celebració d'un congrés internacional amb l'objectiu de generar coneixement i compartir experiències sobre l'esport i la salut mental. Està previst  per a l'octubre en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental i amb el títol Esport i Salut Mental: L'Esport, factor de protecció o factor de risc? vol descobrir projectes, experiències, bones pràctiques i altres models vinculats a l'esport i a la salut mental en un àmbit nacional i europeu, gràcies a la xara Eurotowns i ACES Europe.

A banda, l'Ajuntament de Manresa preveu formacions organitzades per les federacions catalanes de futbol i basquetbol, tenint en compte les que ja se celebren en el calendari de la ciutat, com el Clínic d'Entrenadors de Futbol Sala (8 i 9 de juny) i el Dia de l'Entrenador de la FCBQ (16 de juny).