El Bús Urbà tindrà més serveis a les hores punta dels dissabtes

L'increment de freqüència ja serà efectiu aquest proper 1 de maig

Redacció
28 d'abril del 2010
L'Ajuntament de Manresa fa una lleu remodelació de les línies de bus per incrementar el servei en els moments en què hi ha més utilització i reduint els serveis menys utilitzat, que els viatgers podran continuar realitzant modificant els moments de sortida. Els canvis es portaran a la pràctica a partir de l'1 de maig.

El punt de partida d'aquest ajust és la baixada d'usuaris del bus urbà. Es tracta d'una baixada general de viatgers en tot el transport públic de forma generalitzada com a conseqüència de la crisi econòmica i una davallada en la mobilitat obligada. Així l'any 2009 hi va haver una baixada d'usuaris del transport públic urbà del 5,2 %. Això ha fet replantejar el servei ofert de forma que es racionalitzi ampliant servei en aquells moments que més es pugui necessitar i reduint-lo quan no s'adapta a la demanda.

Un dels moments en què la demanda de bus urbà quasi satura l'oferta són els dissabtes en hores punta. Per aquest motiu, s'incrementen els vehicles en la línia 1 de les 11 del matí a les 2 de la tarda i de les 4 de la tarda a les 9 del vespre. La freqüència passa de ser de cada 20 minuts a cada 15.

En canvi, els serveis menys utilitzats es realitzen a partir de les 9 del vespre i els feiners d'agost.

Per aquest motiu, es redueix la freqüència de les línies 1 i 2 i 8 , a partir de les 9 del vespre, però mantenint sempre la última sortida de bus. La freqüència passa de ser de 15 minuts a 20 a les línies 1 i 2 i de 20 a 25 minuts a la perimetral, en que la darrera sortida serà igualment, a les 11:40.

La nova programació de sortides busca la coincidència horària a la parada d'Àngel Guimerà per promoure els trasbordaments i manté la coordinació d'horaris amb el servei de tren de RENFE.

En la línia 3, de la Mión, el primer bus dels dissabtes, en comptes de sortir a 2/4 de 8 del matí, sortirà a 2/4 de 10 i es redueix la freqüència al migdia. Funcionarà cada mitja hora de 2/4 de 10 del matí a les 2 del migdia i de 2/4 de 4 de la tarda a 2/4 de 10 de la nit.

En la línia 4, Font, el primer bus dels dissabtes, en comptes de sortir a les 7 del matí, sortirà a les 8:40 i es redueix la freqüència al migdia. Funcionarà cada 40 minuts, de les 8:40 a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 10 de la nit.

En la línia 5, de Sant Pau – Viladordis, els dissabtes, en comptes de sortir a les 7 del matí, sortirà a les 9 i es redueix la freqüència al migdia. Funcionarà cada hora, de les 9 a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 9 del vespre.

Els feiners d'agost en les línies 1, 2, 4 i 5 es farà el mateix servei que dissabtes.

Les modificacions introduïdes representen una disminució dels serveis en els períodes de mínima demanda i un increment en els de major demanda, fet que comporta de forma global una disminució de quilometratge. Tenint en compte, que el canvi es produeix a 1 de maig, l'impacte total de les variacions proposades representa una disminució de 18.342,41 Km. fins el 31 de desembre d'enguany.

Si tenim en compte que, amb les característiques del servei actual, durant el 2010 s'haurien realitzat un total de 763.523,12 Km., les modificacions introduïdes representen una disminució del 2,4 %. Si aquestes modificacions afectessin a l'any sencer el quilometratge hagués estat de 739.066,15 Km, es a dir, una disminució del 3,2 %.

L'efecte econòmic de la variació comportarà una disminució de 41.155,58 € en els costos del servei per al 2010, es a dir, una disminució del 1,4 % en relació a les despeses previstes amb el funcionament anterior. Si aquestes modificacions afectessin a l'any sencer les despeses estimades s'haguessin reduït 52.588,02 €, es a dir, una disminució del 1,8 %.

Un segon tipus de modificació del servei de bus urbà és el canvi d'establiments venedors de les targes d'aquest transport públic. Fins ara, les targes es podien comprar des de les oficines de Caixa de Manresa. A partir del mateix 1 de maig, els nous establiments venedors de targes són:
  • Manresa Bus. C/ Artés, 15. Polígon Industrial Els Dolors
  • Estació d'Autobusos. Sant Antoni Mª Claret
  • Estanc Arpa. Alcalde Armengou, 13
  • Estanc Mª Teresa Reguant. Barcelona, 54
  • Estanc La Font. St.Cristòfol, 39
  • Llibreria Arroniz. Avda.Bases 31-33
  • Estanc Loreto Oliver. Bloc, 10 La Parada (C/ Lluis Millet)
  • Estanc Joan Prat. Cra.Pont Vilomara, 106
  • Piscina Municipal. Vidal i Barraquer 1
  • Estanc Pedro Gimenez. St.Maurici, 39
  • Quiosc Ampans. Hospital St.Joan de Deu
  • Quiosc Ampans. Centre Hospitalari
  • Quiosc-Cafetería Totem. Primer de Maig,local 5
  • Herboristería Maurice Messegué. Angel Guimerà, 15
  • Caramel's. Pompeu Fabra, 2 Galeries Caixa
Amb aquest canvi s'amplia el nombre de punts de distribució i l'horari de venda de títols T-10 i T-mes. S'ha passat de 14 oficines de Caixa de Manresa a 17 establiments. Fins ara, l'horari disponible era els matins de dilluns a divendres i les tardes de dijous. Els nous establiments, obren de dilluns a divendres, matí i tarda i els dissabtes al matí. Alguns d'elles també obre els dissabte a la tarda i fins i tot els diumenges al matí.