Dos navarclins s'enfronten a tres anys i mig de presó per participar en atacs a una mesquita de Barcelona

Formaven part d'un grup de quinze integrants de formacions nacionalsocialistes que van perpetrar una campanya de fustigació contra el centre de culte durant un any, entre 2017 i 2018

Imatge d'arxiu d'un dels cartells que usava Democracia Nacional contra les mesquites
Imatge d'arxiu d'un dels cartells que usava Democracia Nacional contra les mesquites | Arxiu
27 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 22:21h
Dos navarclins s'enfronten a un mínim de tres anys i mig de presó en el judici que se celebrarà a la Secció de Delictes d'Odi i Discriminació de l'Audiència Provincial de Barcelona a partir del proper 2 de novembre contra quinze militants i simpatitzants de les formacions d'ideologia nacionalsocialista Democracia Nacional, Democracia Nacional Joven i altres grupuscles d'extrema dreta per una campanya d'atacs i fustigació contra una mesquita que va obrir al carrer Japó, al districte de Nou Barris de Barcelona. Entre març de 2017 i març de 2018 van portar a terme una trentena d'accions directe com agressions, sabotatges i actes vandàlics, i una campanya desenfrenada a les xarxes socials.

Com a mínim, un d'aquests navarclins també va ser detingut el passat 17 d'octubre a Màlaga, en una acció conjunta dels Mossos d'Esquadra i el cos de la Policia Nacional contra la branca espanyola de la formació internacional nacionalsocialista Combat18, per organització criminal, que va suposar la detenció de setze individus a diversos punts de l'Estat. Combat18 (18 per l'ordre de les lletres AH d'Adolf Hitler) és una organització il·legalitzada a Alemanya, on li atribueixen l'assassinat d'un polític, i considerada com a organització terrorista al Canadà.

La Fiscalia demana per tots ells una condemna de tres anys i mig de presó per un delicte de coaccions per impedir l'exercici d'un dret fonamental; per a cinc d'ells, una condemna de tres anys més de presó per un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques; per a un d'ells, dues condemnes de divuit mesos de presó -tres anys- per dos delictes d'amenaces greus, i dues multes de 1.080 euros, per un delicte de lesions lleus i un altre de maltractament sense causar lesió.

La Fiscalia no ha facilitat a NacióManresa la informació sobre quina o quines són les acusacions que recauen sobre els dos navarclins d'entre els quinze acusats, a l'empara de la protecció de dades, però serà de, com a mínim, l'acusació principal contra tots els quinze encausats, de tres anys i mig de presó per un delicte de coaccions per impedir l'exercici d'un dret fonamental. Per aquest mateix concepte, el cap de Democracia Nacional, que no era cap dels dos navarclins, s'enfronta a una petició de quatre anys de presó.

Amenaces continuades davant l'obertura d'una mesquita a Barcelona

L'escrit de Fiscalia acusa els quinze militants nazis d'introduir-se entre les protestes veïnals contra l'obertura d'una mesquita al carrer Japó de Barcelona, amb la voluntat de "manipular políticament i exaltar els veïns amb el propòsit d'incrementar la freqüència i intensitat de les protestes i alimentar els prejudicis i estereotips contra els musulmans en general, i generar-ne sentiments de rebuig, odi i hostilitat". També buscaven "acovardir la comunitat islàmica del barri, a principis de 2017, perquè no poguessin obrir el centre de culte", que tenia totes les llicències, tant d'obres com d'obertura, "i un cop va començar la seva activitat religiosa, pertorbar el seu funcionament, impedint o condicionant seriosament el lliure exercici del dret a la llibertat religiosa".

L'acusació posa èmfasi que els acusats exercien un "rol protagonista" a les concentracions, "realitzant accions i atacs contra l'oratori i els seus usuaris". Aquestes accions anaven des de l'enganxada d'adhesius a la façana del local amb clars missatges identitaris i racistes contra l'obertura del centre de culte de forma continuada, al llançament de pintura vermella simulant sang en nombroses ocasions que, a més, van inutilitzar els mecanismes d'obertura del local, el sabotatge dels panys amb cola o silicona, la pintada de missatges islamòfobs a les persianes del local, o el llançament de greix i embotits de porc com una manera més d'ofendre els seus sentiments religiosos, o d'excrements de gos.

A més d'aquests fets, la Fiscalia els acusa de concentrar-se en diverses ocasions davant de la mesquita amb banderes espanyoles, fent la "salutació romana" i exhibint símbols de l'Alemanya nazi, i llançant proclames contra la mesquita i insultant i amenaçant els feligresos que entraven o sortien del centre de culte, amb la "voluntat d'acovardir-los". En algunes ocasions fins i tot van haver d'intervenir-hi les forces policials per crear espais de seguretat, tant dels acusats amb els usuaris de la mesquita, com amb altres grups "antagònics" que defensaven els drets dels musulmans.

A banda d'aquests fets, també s'acusa un dels individus d'agressions i amenaces greus contra dos membres d'una associació de suport a l'obertura de la mesquita.
 

Campanya de fustigació a les xarxes

A més a més de les accions presencials davant del centre de culte, la Fiscalia també acusa els quinze encausats de generar una campanya de fustigació contra l'obertura de la mesquita a través de les xarxes socials amb missatges clarament identitaris, racistes i, ens algunes ocasions, d'enaltiment del nazisme i d'idees nacionalsocialistes, que complementaven les seves accions al carrer.