Un congrés sobre alteracions de la conducta portarà 500 professionals al Bages

Del 6 al 8 de maig, Món Sant Benet, reunirà destacats experts europeus relacionats amb la discapacitat intel·lectual, les malalties mentals i el dany cerebral

Redacció
20 d'abril del 2010
576_1271792468congres_conducta
576_1271792468congres_conducta

Rueda, Espinal, Jovells i Bonet en la presentació del congrés. Catpress

Uns 500 professionals relacionats amb la salut i l'educació participaran del 6 al 8 de maig al I Congrés Estatal d'Alteracions de la Conducta que se celebrarà a Món Sant Benet, organitzat per la Fundació Althaia i Ampans. Els problemes de conducta són, a part de freqüents, un aspecte clau en les relacions interpersonals, socials i familiars, no només quan es parla d'agressivitat sinó en cas de rituals obsessius, mutisme i d'allò que no ens permet comunicar-nos.
 
Aquesta és la primera vegada que el Bages acull un congrés d'aquesta envergadura, d'àmbit estatal i que té vocació de continuïtat. La iniciativa s'emmarca en les línies de treball conjunt que porten a terme les dues organitzacions promotores d'aquest congrés per donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual i amb malaltia mental. La voluntat d'Althaia i Ampans és fer noves passes endavant en l'abordatge integral de les malalties, des de totes les vessants.
 
Més de 30 experts presentaran ponències
El comitè organitzador ha aconseguit que més de trenta experts, alguns molt reconeguts internacionalment, es desplacin a Món Sant Benet per presentar estudis i experiències que han de servir per avançar en la recerca de noves formes d'afrontar la resolució de problemes de la conducta.
 
La conferència inaugural del congrés la pronunciarà el neurobiòleg, expert en temes d'agressivitat i referent europeu, Adolf Tobeña. També tindran un protagonisme destacat referents en la psiquiatria com el professor Miquel Casas (president del Consell Assesor del Pla Director de Salut Mental del Departament de Salut) o Amaia Hervàs, una de les veus més autoritzades sobre trastorns de l'espectre autista a l'estat espanyol. El britànic Jim Mansell, psicòleg, autor d'un dels informes internacionals més importants sobre discapacitat intel·lectual, també ha confirmat la seva presència al congrés. Entre els experts internacionals també hi ha:
  • Wolfgang Rutz, que ha estat responsable d'Europa de l'OMS , Psiquiatria i conegut per les seves propostes relacionades amb la integració de salut mental i societat.
  • Elleonor Mittendorfer, estudiosa dels factors de risc de conducta suïcida, sobretot en joves i professora del Karolinska Hospital (Suècia).
  • Andrew Mc Donnell, especialista en problemes de conducta en persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Mauro Perissini, impulsor d'una cooperativa de cooperatives i d'un model comunitari per integrar persones amb malaltia mental a la Bassa Friulana (Itàlia).
  • Edwin Jones, promotor de serveis comunitaris a Gales per a persones amb dificultats d'aprenentatge i problemes de conducta.
El I Congrés Estatal d'Alteracions de la Conducta està dividit en quatre grans eixos de treball:
  • Discapacitat intel·lectual
  • Salut mental i addiccions en adults
  • Dany cerebral
  • Salut mental infanto-juvenil
Problemes de conducta en les persones amb discapacitat intel·lectual
Una de cada quatre persones amb discapacitat intel·lectual pateix una malaltia mental i té problemes de conducta, un percentatge que està per sobre de la mitjana de la població general. En el col·lectiu dels discapacitats intel·lectuals, sovint no es detecten les malalties mentals, la qual esdevé una de les principals causes de problemes de conducta. Les accions conjuntes que porten a terme la Fundació Althaia i Ampans van adreçades a assolir una visió integral de la persona. Els problemes de conducta són la principal raó de pèrdua de lloc de treball en les persones amb malaltia mental.