Les cooperatives escolars de Manresa posen a la venda dels seus productes al mercat de la Font de les Oques

L'acte forma part del programa Cultura Emprenedora a l'Escola (CuEmE), adreçat a fomentar la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d'educació primària

Aloy, Cruz i Gili visitant les cooperatives escolars al mercat
Aloy, Cruz i Gili visitant les cooperatives escolars al mercat | AjM
Redacció
07 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:35h
Un any més, el Mercat de la Font de les Oques de Manresa ha acollit una jornada especial gràcies a la presència de parades muntades pels alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles Joviat, Bages, l'Espill, La Salle i Puigberenguer, que han venut els productes que ells mateixos han creat al llarg del curs, en el marc del projecte Cultura Emprenedora a l'Escola (CuEmE).

La presència d'aquestes parades ha tingut aquest dimecres una molt bona rebuda per part de la clientela d'aquest cèntric mercat, a la qual s'hi ha sumat també la visita de l'alcalde de Manresa en funcions, Marc Aloy; el regidor d'Ensenyament i Universitats en funcions, Josep Gili, i la regidora d'Ocupació, Empresa i Ocupació en funcions, Cristina Cruz, que també han comprat alguns dels productes i han volgut donar suport al projecte.

En aquest curs, el programa Cultura Emprenedora a l'Escola (CuEmE) té la participació de més de 212 alumnes de 5è i 6è de Primària que han format deu cooperatives: Manetes World, CreaCoop, Joviart i Jovicraft (Escola Joviat); CreArt i Km 0 (Escola Bages); Coopcalm (Escola l'Espill); Estrella Coop (Escola La Salle), i Copp MUP i Eco­_Puig (Escola Puigberenguer).
 

Fomentar els valors de l'emprenedoria

Cultura Emprenedora a l'Escola és una iniciativa impulsada conjuntament per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa per difondre els valors, coneixements i habilitats de l'emprenedoria entre l'alumnat de cicle superior de l'educació primària.

Durant un curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa amb el suport de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la ciutat. El 10% dels beneficis obtinguts en la venda dels productes elaborats es destinarà a una entitat sense ànim de lucre o a una ONG i la resta servirà per a fer una activitat conjunta amb els alumnes a l'aula.

El mes de març passat l'alumnat participant va ser rebut a l'Ajuntament de Manresa per rebre el CIF, document necessari per a totes les empreses i que les va constituir legalment com a cooperatives. Un cop fet aquest tràmit administratiu, les cooperatives escolars van iniciar l'elaboració dels productes que finalment s'han venut aquest dimecres al mercat.

Cultura emprenedora a l'escola és un projecte que va començar a Manresa el curs 2012-2013 amb la par ticipació d'una sola escola, l'Escola l'Espill. Posteriorment, s'han anat incorporant altres escoles i augmentant el nombre d'alumnes participants. Durant les primeres edicions del programa la venda de productes es va fer al Mercat de la Font dels Capellans. Els anys 2020 i 2021, amb motiu de les restriccions de la pandèmia sanitària, la venda de productes no es va poder fer al mercat.

L'any passat el programa va recuperar la instal·lació de parades i la venda de productes i es va ubicar al Mercat de la Font de les Oques (al carrer Carrasco i Formiguera), un mercat que se celebra cada dimecres, de 8 a 14 h, i on es pot comprar directament al productor. S'hi pot trobar mel, oli, embotit, formatges, verdures i fruita, entre altres productes de proximitat.