La 5a Universitat Catalana d'Estiu a Manresa tindrà el turisme i el territori com a eix temàtic

El catedràtic d'Economia Guillem López Casasnovas obrirà el programa de la universitat que se celebrarà del 29 de juny a l'1 de juliol a l'Institut Lluís de Peguera

Presentació de la 5a Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, aquest dimarts
Presentació de la 5a Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, aquest dimarts | UCE
Redacció
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:36h
La Universitat Catalana d'Estiu a Manresa ja té a punt la programació de la 5a edició, que se celebrarà del 29 de juny a l'1 de juliol a la sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera. Enguany estarà centrada en el fenomen del turisme i del coneixement del territori des de diferents punts de vista: el seu paper en el desenvolupament de les ciutats i de l'anomenat món rural, la gastronomia i la cultura del vi com a reclam turístic, el descobriment dels parcs naturals i geològics, el paper del paisatge o la funció del patrimoni, entre altres vessants.

El programa complet s'ha presentat aquest dimarts en una roda de premsa que ha comptat amb l'alcalde de Manresa en funcions, Marc Aloy, amb el regidor d'Ensenyament i Universitats en funcions, Josep Gili, amb el rector de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), Jordi Casassas, amb el vicepresident de l'UCE a Manresa, Josep Oliveras, amb el president de Gest!, Josep Sinca, i amb el director de l' Institut Lluís de Peguera, Ignasi Cebrian.

Tal com s'ha explicat, la lliçó inaugural versarà sobre el fet turístic i el concepte de país. Serà el dijous 29 de juny a 2/4 de 10 del matí. La pronunciarà el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra Guillem López Casasnovas, membre de l'Institut d'Estudis Catalans. López Casasnovas és una persona compromesa en la recerca d'una economia al servei del país. Es va doctorar a la Universitat de Nova York i ha estat professor visitant a universitats com les de Sussex i Stanford. També ha estat vocal del Consell de Govern del Banc d'Espanya i mem bre assessor de diferents institucions nacionals i internacionals.

Altres ponències destacades a la UCE seran les que protagonitzaran el catedràtic d'Anàlisi Geogràfica a la Universitat Rovira i Virgili, director científic de la Unitat de Turisme d'EURECAT i senior research scholar de la George Washington University, Salvador Anton Clavé, que versarà sobre les TIC i les noves formes turístiques en ciutats, el 29 de juny a les 12 del migdia, i la que farà el catedràtic emèrit d'Antropologia de la Universitat de Barcelona, membre de l'Observatori de l'Alimentació ODELA i especialista en antropologia alimentària, Jesús Contreras Hernàndez, que parlarà sobre la cultura gastronòmica com a al·licient turístic, el 30 de juny a les 4 de la tarda.
 

Turisme i territori

A més a més, s'ha programat una taula rodona, el dia 29 a 1/4 de 6 de la tarda, en la qual s'exposarà i es debatrà el cas del Camí Ignasià de Manresa, que aquest 2022 ha viscut un any rellevant amb la commemoració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat. Hi parlarà Josep Huguet, exconseller de la Generalitat de Catalunya i expert en turisme, Jordi Rodó, comissari de la commemoració ignasiana, Marta Bruguet, de la Universitat de Barcelona, Joan Calmet, responsable del projecte Manresa 2022 a l'Ajuntament de Manresa i actual regidor en funcions de Turisme i Projecció de Ciutat, i Marc Marcè, director de Regió7, que actuarà com a moderador.

En la mateixa línia, es farà una altra taula per parlar de les possibilitats de conjuntar turisme i restauració, el dia 30 a 2/4 de 7 de la tarda, en aquest cas amb els cuiners Ada Parellada i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, amb la sommelier Marta Membrives i amb la directora de la revista Cuina Judith Càlix Piñero, que en serà de moderadora.
 

Sessions especials

A banda de les ponències centrades en el turisme, la UCE ha programat sessions especials en format de taula rodona que estaran dedicades a les possibilitats del cinema català i a l'actualitat política. Així, la directora de cinema i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, i el productor Jaume Roures parlaran sobre el cinema en català en un món globalitzat, en una conversa moderada pel crític de cinema Esteve Plantada, el dia 29 a 2/4 de 7 de la tarda. Mentre que els periodistes Vicent Partal, Xavier Graset i Quico Sallés, aquest darrer com a moderador, protagonitzaran la taula Viure políticament després del règim del 155. Serà l'1 de juliol a les 12 del migdia..

Per acabar-ho d'arrodonir, hi haurà un concert de la Coral Sant Jordi al Teatre Conservatori de Manresa, que interpretarà Cançons amb història.

El programa complet es pot consultar a la web de la UCE i les entrades es poden adquirir a la web del Kursaal Manresa. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, inaugurarà la 5a edició de la UCE a Manresa el dijous 29 de juny a les 9 del matí.
 

Des de 1968

La Universitat Catalana d'Estiu és una iniciativa cultural sorgida l'any 1968 amb l'objectiu de posar en contacte els corrents intel·lectuals dels Països Catalans. Cada mes d'agost ofereix a la localitat de Prada de Conflent cursos, tallers i conferències de temes ben diversos, amb un programa que combina les activitats docents amb altres actes més lúdics. La 55a edició a Prada tindrà lloc aquest estiu.

La primera edició amb Manresa com a subseu es va celebrar el 2018, coincidint amb els 50 anys de l'UCE, amb el fet que Manresa va ser Capital de la Cultura Catalana, amb els 90 anys de l'Institut Lluís de Peguera i amb els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra.

A Manresa, l'organització és a càrrec de la UCE, Gest!, l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa.