Junts proposa a ERC repartir-se les responsabilitats del govern de Manresa al 50%

Aquest dilluns s'han reunit Marc Aloy, Mariona Homs i Ramon Fontdevila per part dels republicans, i Ramon Bacardit, Mònica de Llorens i Lluïsa Tulleuda pels postconvergents

Ramon Bacardit parla amb Mònica de Llorens durant la nit electoral
Ramon Bacardit parla amb Mònica de Llorens durant la nit electoral | Pere Fontanals
05 de juny del 2023
Actualitzat a les 20:18h


Junts ha proposat a ERC un acord de governabilitat "sòlid, honest i transparent" per formar un govern municipal de Manresa que sigui "fort i estable". A més, els postconvergents consideren que el govern ha de tenir les responsabilitats compartides al 50% entre els dos grups "a tots els efectes", sense "que l'alcaldia suposi una línia vermella d'entrada".

Aquesta ha estat la part que ha transcendit de la reunió que han mantingut aquest dilluns representants d'ERC i Junts en la que és la segona reunió postelectoral després d'una primera trobada més informal que es va celebrar dimecres passat entre els dos caps de llista, Marc Aloy i Ramon Bacardit. A la reunió d'aquest dimecres s'hi han afegit Mariona Homs i Ramon Fontdevila per part republicana i Mònica de Llorens i Lluïsa Tulleuda de Junts.

ERC i Junts han posat de manifest que ja han governat conjuntament durant el mandat 2019-2023 i que en aquestes eleccions tots dos partits sumen tretze regidories, el que implica majoria absoluta. Aquest fet, en paraules de l'alcalde Marc Aloy, "representa l'aval de la ciutadania per continuar impulsant els projectes que vam començar plegats". D'altra banda, tots dos partits han constatat que l'alta abstenció i la pèrdua d'una part del suport a les formacions que han governat "reflecteix el malestar d'una part de la ciutadania i que caldrà emprendre accions per donar-hi resposta".

Des d'ERC hi ha la voluntat de continuar explorant un acord de govern i investidura amb Junts, però assenyalen que "hem de veure si som capaços de refer les confiances amb els projectes que fins ara teníem en comú, especialment aquells que han estat fruit d'amplis consensos amb tots els grups municipals, les institucions i la ciutadania".

Des de Junts entenen que nou govern ha de garantir "el bon desenvolupament dels projectes iniciats", prioritzar "les grans urgències que té la ciutat" i iniciar "una nova etapa de canvi com a resposta als resultats electorals".

A partir d'aquest dimarts, les respectives delegacions de partit a la Comissió d'Acord de Govern es reuniran per concretar el model de governança i els grans projectes de ciutat a dur a terme. Si l'acord continua per bon camí, posteriorment es decidiran els acords per a les polítiques sectorials i la conformació del cartipàs municipal.

ERC, per la seva part, té previst reunir-se amb Impulsem aquest dimarts en el marc de la primera ronda de contactes que porten a terme els republicans amb les principals formacions de l'Ajuntament.