El claustre de la Seu de Manresa acollirà, un any més, l'ou com balla

Es podrà visitar lliurement durant les hores d'obertura del temple des del dijous de Corpus al diumenge

Ou com balla a la font del claustre de la basílica de la Seu
Ou com balla a la font del claustre de la basílica de la Seu | Seu
Redacció
05 de juny del 2023
Actualitzat a les 9:08h
El claustre de la basílica de la Seu de Manresa acollirà, un any més, l'ou com balla. L'ou ballarà des d'aquest dijous de Corpus fins al diumenge 11 de juny, al claustre de la Seu. Es podrà visitar lliurement durant les hores d'obertura del temple.

La font coronada es guarnirà amb flors blanques i vermelles i es col·locarà l'ou buit sobre el brollador. A 3/4 d'11 del matí del dia de Corpus Christi, es beneirà l'ou i es podrà visitar de dijous a diumenge en l'horari habitual d'obertura del temple: dijous i divendres de 10.30h a 13.30h i de 16h a 19h, dissabte de 10.30 a 14h i de 16h a 19h i diumenge de 12h a 14h i de 17h a 19h.

Aquesta és la quarta edició de l'ou com balla, tradició recuperada l'any 2018 després de 35 anys sense celebrar-se. Enguany, però, no es crearan les tradicionals catifes de serradures tenyides.
 

L'ou com balla en temps de sequera

En molts equipaments del territori, l'ou com balla s'adaptarà a la sequera i només brollaran les fonts que funcionen amb un circuit tancat d'aigua, com és el cas de la font de la basílica de la Seu. A més, l'aigua resultant s'aprofitarà per regar les plantes del claustre.
 

Origen de la tradició

Es creu que l'origen d'aquesta tradició es remunta entre els segles XV i XVII a la Catedral de Barcelona. Hi ha diverses interpretacions sobre el seu significat, però la més estesa és que l'ou simbolitza la Sagrada Forma (l'hòstia o Eucaristia) dins una custòdia, mentre l'aigua representa la sang de Crist. Els elements d'aquesta tradició –l'ou, l'aigua i les flors– també s'han interpretat com a símbols de fecunditat i regeneració, atributs propis de la primavera.
 

Missa de Corpus a la Seu

A banda de la benedicció de l'ou com balla, diumenge 11 de juny es celebrarà a la Seu una missa de Corpus a les 6 de la tarda, seguida de la processó al voltant de la basílica portant la custòdia.