Althaia dona la benvinguda a una nova promoció de residents

Són 36 nous residents, que es formaran a la institució durant els pròxims anys

Residents que comencen i residents que acaben, en una foto de grup
Residents que comencen i residents que acaben, en una foto de grup | Althaia
Redacció
03 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:19h
La Fundació Althaia ha donat la benvinguda a una nova promoció de professionals en formació integrada per un total de 36 residents de diferents especialitats, entre les quals Oftalmologia i Aparell Digestiu, que s'han incorporat per primera vegada. Ha estat en el decurs d'un acte en què s'han acomiadat també els metges, infermeres i psicòlegs que enguany han acabat la seva etapa de formació i que ha posat de manifest la importància de la docència i l'aposta que fa Althaia per impulsar-la.

Dels 36 nous residents, 20 es corresponen a especialitats pròpies d'Althaia. Són Anestesiologia i reanimació, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Obstetrícia i ginecologia, Cirurgia general i de l'Aparell digestiu, Medicina intensiva, Pediatria i àrees específiques, Al·lergologia, Psiquiatria, Medicina interna, Psicologia clínica, Infermeria Obstetrícia i Ginecologia i Infermeria de Salut Mental, a més d'Oftalmologia i Aparell Digestiu, especialitats que va acreditar l'any passat el Ministeri de Sanitat. També s'ha ampliat a dues les places per a residents de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) i les places de Psicòleg Intern Resident (PIR) han passat de dues a tres.

Els 16 residents restants que s'han incorporat són professionals en formació que pertanyen a la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que tenen Althaia com a hospital de referència.

Els 16 professionals que han acabat la seva residència i a qui s'ha agraït la tasca feta són especialistes de Cirurgia general i de l'aparell digestiu, Medicina interna, Medicina intensiva, Psiquiatria, Obstetrícia i ginecologia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Anestesiologia i reanimació, Oncologia mèdica, Pediatria i les seves àrees específiques, Psicologia clínica, Infermeria de salut mental i Infermeria d'obstetrícia i ginecologia. En el mateix acte també s'ha acomiadat els 12 metges i infermeres de l'especialitat d'Atenció familiar i comunitària de l'ICS a la Catalunya Central. 

La conferència central, titulada El temps del 2030, com afectarà la nostra salut, ha anat a càrrec de Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i ambaixador del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, que ha parlat de la relació entre meteorologia, canvi climàtic i salut.

El punt més emotiu i entranyable ha estat de la mà dels residents, que han compartit amb l'auditori l'experiència, tant personal com professional, adquirida durant el període de formació especialitzada a Manresa. La seva intervenció ha posat de manifest la bona acollida i experiència que han tingut durant aquests anys de residència.

A l'inici i la cloenda de l'acte han intervingut Ramon Santisteve, cap d'estudis de Formació Sanitària Especialitzada, i Manel Jovells, director general d'Althaia, que han destacat l'aposta que fa la institució per impulsar la formació d'especialistes.
 

La formació de professionals, una aposta estratègica

Dels professionals que han acabat la seva residència a Althaia, una majoria continuaran vinculats laboralment a la institució. És la constatació de la importància que té la formació de professionals.

L'aposta d'Althaia a favor de la formació d'especialistes, que ve de lluny, s'ha intensificat en els últims anys preveient la falta generalitzada de metges. En els últims 5 anys s'ha incrementat en un 72% la xifra de residents propis. El treball en xarxa que porta a terme la institució en col·laboració amb diferents institucions sanitàries de la Catalunya Central i la Cerdanya, i també de Barcelona i l'àrea metropolitana, facilita que Althaia pugui augmentar el potencial docent.

La docència i la recerca són elements claus en el propòsit, la missió i la visió d'Althaia, així com en el Pla Estratègic Talaia 2021-25. La formació de residents contribueix a instruir futurs professionals que s'incorporaran en el sistema de salut i també a retenir talent. A més, acollir residents reverteix en la millora de l'atenció als pacients en el sentit que comporta augmentar la formació i el professionalisme de tots els membres dels serveis implicats i fomenta la recerca. Per això se segueix treballant per ampliar l'oferta docent de la institució.