Un miner va alertar hores abans de l'accident mortal a Súria que havia caigut una pedra de 20 quilos

L'informe judicial constata que aquesta informació no va arribar als tres geòlegs

Equips d'emergències a la mina de Súria, el dia de l'accident
Equips d'emergències a la mina de Súria, el dia de l'accident | Nia Escolà / ACN
Redacció
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:52h
Un miner experimentat va alertar hores abans de l'accident mortal a la mina de Súria que va acabar amb la vida de tres geòlegs que el sostre era inestable, ja que havia caigut una pedra de 20 quilos a pocs metres de distància. Així consta al sumari de la causa, que ha avançat El País i ha confirmat l'ACN. Aquest treballador va deixar la informació escrita en una pissarra, però no va arribar als tres geòlegs, que en aquells moments ja eren a dins de la mina. L'advocada de les famílies de dues de les víctimes, Nereida Crespo, ha explicat a l'ACN que existeixen "negligències greus". La subdirecció de Mines va obrir el 12 de maig un expedient informatiu a ICL per determinar si hi ha hagut o no negligència.

Un jutjat de Manresa ha obert una investigació per aclarir les causes i responsabilitats de l'accident a la mina de Súria. El triple accident va tenir lloc el 9 de març passat i van perdre la vida tres geòlegs de 28, 29 i 31 anys. Tots tres van quedar sepultats per una roca d'1,9 tones que es va desprendre del sostre d'una galeria al Minador 30, a uns 800 metres de profunditat. El sumari de la causa constata que va haver-hi errors en la comunicació i també en les mesures de seguretat adoptades.

Poques hores abans de l'accident mortal, un miner experimentat va deixar per escrit que el sostre de la galeria era "inestable" i que hi havia hagut un despreniment d'una roca de 20 quilos. Aquest miner va deixar constància d'aquesta informació per escrit en una pissarra i, en concret, va escriure: "Ull amb el sostre". Aquesta alerta, però, no va acabar arribant als tres miners morts, que en aquells moments ja es trobaven a l'interior de la mina.

L'advocada de les famílies de dos dels geòlegs morts, Nereida Crespo, ha explicat a l'ACN que les primeres conclusions que extreuen de forma preliminar de les diligències judicials és que l'accident "s'hagués pogut evitar si s'haguessin pres les mesures adequades, tant de prevenció com de comunicació". Crespo relata que els tres geòlegs van entrar a la galeria "sense tenir coneixement de la incidència que havia passat al torn anterior i, per tant, desconeixent la inestabilitat de la galeria i el risc que això suposava".

Fonts del Departament d'Empresa de la Generalitat han confirmat a l'ACN que el 12 de maig la subdirecció de Mines va obrir un expedient informatiu a l'empresa explotadora de la mina, ICL, per poder valorar si hi va haver algun tipus de negligència en l'accident mortal. El que s'ha fet és sol·licitar informació per determinar què va passar i si pot ser constitutiu d'un expedient sancionador.

De la seva banda, l'informe intern elaborat per ICL va concloure que l'accident va ser "imprevisible". La direcció de l'empresa va assegurar que els miners morts eren persones experimentades i que "no hi havia cap senyal que la paret del sostre, en el punt de l'esllavissada, fos inestable". Sí que van reconèixer un "error de comunicació", ja que el torn de nit havia avisat d'una incidència en el sostre d'una zona propera, a uns 8 metres, informació que no va arribar als geòlegs finats.
Arxivat a