Trenta-cinc dels quaranta municipis del Bages i el Moianès ja saben quin alcalde tindran

A diferència dels parlaments, als ajuntaments sempre es tria alcalde de la llista més votada a no ser que hi hagi un pacte alternatiu que sumi més vots a favor que en contra

Paperetes de votació en un col·legi electoral de Manresa, aquest diumenge
Paperetes de votació en un col·legi electoral de Manresa, aquest diumenge | Pere Fontanals
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:02h

Als ajuntaments és més important ser la llista més votada que als parlaments (català o espanyol), ja que l'alcalde es tria sempre del partit guanyador a no ser que hi hagi una majoria alternativa que sumi més suports a favor que en contra. O sigui, als consistoris no s'hi val fer una majoria alternativa que superi, només, la llista més votada, cal també que l'alcalde proposat per aquest pacte tingui més suport que regifors en contra.

D'aquesta manera, en el conjunt dels trenta ajuntaments del Bages i els deu del Moianès, i a partir dels resultats de diumenge passat, es pot fer una llista de qui serà alcalde segur a partir del 17 de juny -que tingui majoria absoluta-, una llista de qui gairebé segur que serà alcalde -encara que sigui en majoria simple-, i d'aquells ajuntaments que, a partir de l'experiència de pactes anteriors, puguin tenir un alcalde alternatiu al de la llista més votada.

 

Alcaldes i alcaldesses segurs

Els municipis del Bages que a partir del dia de la investidura, el proper 17 de juny, tenen l'alcaldia assegurada són Aguilar de Segarra, amb Ricard Tomàs de la llista independent UXA; Artés, amb Enric Forcada d'ERC; Avinyó, amb Sergi Grau de Junts; Callús, amb Elisabet Hernández d'ERC; Cardona, amb Ferran Estruch d'ERC; Castellbell i el Vilar, amb Adrià Valls d'ERC; Castellfollit del Boix, amb Celestí Rius de la llista independent ICB; Castellgalí, amb Cristòfol Gimeno del PSC; Castellnou de Bages, amb David Canyadó de la llista independent CESM; Fonollosa, amb Eloi Hernàndez d'ERC; Gaià, que tindrà alcalde d'ERC -llistes obertes-; Marganell, amb Ramon Costa de Junts; el Pont de Vilomara i Rocafort, amb Enric Campàs del PSC; Rajadell, amb Joan Carles Lluch del PDECat; Sallent, amb Oriol Ribalta d'ERC; Sant Feliu Saserra, amb Joan Ramon Domènech del PDECat; Sant Fruitós de Bages, amb Joan Carles Batanés de l'agrupació d'electors Gent fent Poble; Sant Mateu de Bages, amb Jordi Borràs d'ERC; Sant Salvador de Guardiola, amb Anna Maria Llobet de Junts; Sant Vicenç de Castellet, amb Dani Mauriz de Junts; Súria, amb Albert Coberó del PSC, i Talamanca, que tindrà alcalde d'ERC -llista oberta-.

Al Moianès, els alcaldes que sortiran perquè el seu partit ha aconseguit majoria absoluta són Eduard Sánchez de Junts a Calders; Eduard Guiteras d'ERC a Castellcir; Laia Oller de Junts a Collsuspina; Enric Maria Rovira d'ERC a l'Estany; Granera tindrà alcalde de Junts -llista oberta-; Dionís Guiteras d'ERC a Moià; Arturo Argelaguer de Junts a Monistrol de Calders; María Sonsoles Letang del PSC a Sant Quirze Safaja, i Xavier Baraut d'ERC a Santa Maria l'Oló.
 

Amb l'alcaldia gairebé a la butxaca

A altres municipis, tot i que la llista més votada no ha aconseguit la majoria absoluta, es fa difícil preveure una combinació de les forces no guanyadores que superi la meitat de regidories del ple, o que tinguin més vots a favor que en contra.

Al Bages, aquest fet es dona a Manresa, on malgrat que ERC es troba lluny de la majoria absoluta, les combinacions alternatives per impedir que Marc Aloy fos el nou alcalde inclouen pactes impensables. Per exemple, la suma de la segona, la tercera i la quarta força sumen els tretze regidors necessaris, però costa imaginar Fem Manresa pactant amb el PSC i Junts per fer la pinça als republicans. A banda d'aquesta, qualsevol altra combinació aritmètica requeriria la implicació dels tres regidors d'extrema dreta que han entrat al consistori, cosa impensable hores d'ara.

A Navarcles, tot i que ERC no ha aconseguit la majoria absoluta, amb sis regidories, Alba Pérez en té prou amb que no es doni un més que improvable pacte entre Junts, el PSC i els Comuns per ser la nova alcaldessa. A banda, amb l'experiència d'aquest darrer mandat, en té prou de sumar amb els morats per tenir un govern en majoria.

També es dona a Santpedor, on la llista més votada, ERC, amb cinc regidories, pot creuar-se de braços tot esperant la investidura en minoria d'Agustí Comas, o pactar amb la CUP o amb Junts, que tenen dos regidors cadascun, per reforçar el futur govern municipal. Els provaquetes del SEAM, amb quatre regidors com a segona força del poble, haurien de pactar amb la CUP i també amb Junts per evitar una alcaldia republicana, cosa impossible, sobretot amb els anticapitalistes.
 

Amb tot obert

A la resta de municipis de les dues comarques, tot està més obert, sigui perquè les regidories han quedat molt repartides, sigui perquè els partits que no han guanyat tenen prou sintonia entre ells com per superar la llista més votada.

Això passa al Bages amb Balsareny, on han guanyat el grup d'electors Endavant Balsareny, encapçalat per Glòria Casaldàliga, però han empatat a quatre regidories amb ERC, i Junts, amb tres, pot fer decantar la balança sempre que no pactin les dues llistes més votades.

A Monistrol de Montserrat, el PP, com a llista més votada, té quatre regidors com ERC, i necessitaria que els republicans no trobessin dos regidors entre la CUP, el PSC i Junts, que en tenen un cadascun, per fer-se amb la batllia. Núria Carreras pot esperar que Joan Miguel, que porta vint anys d'alcalde, no trobi els suports necessaris o, fins i tot, provar sort temptejant PSC i Junts per no arriscar-se.

A Mura, tot i ser amb votació de llistes obertes, tant Junts com la CUP han tret dos regidors. ERC n'ha tret un i serà qui faci tombar la balança.

Al nord, a Navàs, la CUP ha desfet l'empat tècnic amb ERC de les eleccions de 2019 i s'ha imposat amb cinc regidors contra quatre dels republicans. Les altres dues forces són el PSC i Junts amb dos regidors cadascun, de manera que l'única possibilitat que en Jaume Casals Tai no sigui alcalde és un acord entre les tres forces no guanyadores. El darrer mandat va haver-hi pacte entre anticapitalistes i republicans, amb repartiment d'alcaldia inclòs, però les relacions van quedar molt tocades.

Sant Joan de Vilatorrada és on l'aritmètica dona més joc de tots els municipis de la comarca. Els independents d'Alternativa per Sant Joan han tornat a guanyar amb sis regidors. Amb els seus recents socis, el PSC, que ha assolit quatre regidors, podrien repetir pacte per aconseguir un govern majoritari encapçalat per Jordi Solernou, però la crescuda de Compromís (Comuns), que passa de dos a quatre regidors, podria obrir la porta a un pacte d'esquerres amb el PSC i sumant-hi l'únic regidor que ha entrat per ERC. Junts ha tret dos regidors però no sembla que, a priori, aporti valor en cap combinació.

Finalment, a Castellterçol, al Moianès, la formació independent Castell en Positiu ha perdut la majoria absoluta i ha quedat segona, amb quatre regidors, per darrere de Junts, que n'ha obtingut cinc. Aleix Roca, però, no té garantida la cadira d'alcalde, ja que ERC, que ha tret dos regidors, podria sumar amb qualsevol de les dues formacions per atorgar-los la batllia.