Comencen les reunions d'ERC a Manresa per buscar pactes i suports a l'alcaldia

Marc Aloy quedarà abans de dijous amb el candidat de Junts, Ramon Bacardit, i ja ha compromès trobades futures amb el socialista Anjo Valentí i amb la cupaire Roser Alegre

Després de les eleccions han començat les converses d'ERC amb la resta de partits
Després de les eleccions han començat les converses d'ERC amb la resta de partits | Nia Escolà
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:39h

Tot just escrutar-se l'última papereta dels col·legis electorals de Manresa diumenge a la nit, els telèfons dels alcaldables van començar a sonar. Sobretot el de l'alcalde Marc Aloy que, com a vencedor de la jornada, rebia les felicitacions, més protocol·làries que entusiastes, dels altres candidats. Aquelles primeres trucades de cortesia van deixar la porta oberta a tornar-se a trucar més endavant per temptejar possibles acords, de govern o de línies programàtiques.

Unes trucades que no es fan esperar i que aquest dimarts concretaran la primera reunió entre els candidats de les dues llistes més votades, Aloy i Ramon Bacardit, que serà, en principi, abans de dijous. Dilluns al vespre, ERC tenia executiva de partit per definir la seva estratègia durant els propers dies: pactes, punts innegociables, punts on es pot cedir... Però també per analitzar l'elevada abstenció que s'ha registrat en aquests comicis, la més alta des de la instauració del règim constitucional del 78.

Com havien dit els caps de llista dels dos partits a la prèvia, la primera opció era estudiar la possible reedició del pacte dels dos darrers mandats entre ERC i Junts. Si més no, asseure's a intentar-ho. Tot i la tibantor que han viscut els dos candidats durant la campanya, que fins i tot ha traspassat a l'àmbit personal, la reunió es produirà i serà la primera postelectoral. L'alcalde instarà aquest dimarts Bacardit ha concretar hora abans de dijous.

"És una primera reunió per calibrar propostes i models d'uns i altres", ha afirmat Bacardit. "Si hi ha punts d'acord, les trobades continuaran i segurament amb més gent, però si no n'hi ha, passarem a l'oposició", ha afirmat. En aquest sentit, la recent convocatòria d'eleccions generals per al proper 23 de juliol que ha fet aquest dilluns Pedro Sánchez, i la proposta de Jordi Turull d'aplegar les forces independentistes en una mateixa llista, també marcaran l'agenda local.

Aloy, com a candidat de la llista més votada, no s'aturarà amb la reunió amb el representant de Junts i, diumenge mateix ja va acordar amb el socialista Anjo Valentí que es trobarien aviat per trobar punts d'acord, que no necessàriament de govern -o sí-. Després de parlar amb Junts i PSC, serà el torn de reunir-se amb la representant de Fem Manresa, Roser Alegre. L'alcalde ja ha traslladat a l'anticapitalista la seva voluntat de reunir-se amb ella "després de fer-ho amb Junts i el PSC".

Si Aloy continua amb aquesta línia, sempre metòdica, després de trobar-se amb Alegre serà el torn de fer-ho amb el líder d'Impulsem, Joan Vila. Excepte amb Junts, amb cap de les altres forces no suma majoria absoluta, però davant de la inversemblança d'un acord entre partits per fer-lo fora de la batllia, Aloy voldrà tenir alternatives de govern, encara que siguin en minoria, per si la negociació amb Bacardit no prospera o, fins i tot, per mostrar-li al cap de llista de Junts que té altres opcions.

No ha transcendit si l'alcalde es voldrà reunir amb les dues formacions d'extrema dreta que han entrat a l'Ajuntament, FNC i Vox, encara que sigui per saber què esperar d'elles, o si, per contra, establirà una línia vermella, poc probable en un Marc Aloy poc procliu a deixar temes a l'atzar.