Els propietaris forestals alerten que les pluges només han estat «un respir»

El sector assegura, però, que el bosc continua sent "un polvorí" i que hi ha molta massa forestal morta per la sequera i reclama més gestió

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, conversa amb el gerent de BOSCAT, Just Serra
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, conversa amb el gerent de BOSCAT, Just Serra | Nia Escolà
Redacció
27 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:47h
Les pluges dels darrers dies han ajudat a reduir l'estrès hídric dels arbres, però no han estat suficients i el bosc continua sent "un polvorí". Així ho ha explicat a l'ACN el president de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui ha assegurat que la sequera ha fet que hi hagi molta massa forestal morta, que representa "un perill" davant d'un foc. Ara caldrà veure què passarà al juny i si hi ha més pluges que permetin reduir el risc. Per Serra, l'única manera de lluitar contra els focs és fer gestió forestal. A Catalunya, gairebé el 65% del territori és massa forestal, i el 70% està en mans privades. BOSCAT agrupa 25 associacions forestals, 2.000 propietaris i més de 200.000 hectàrees de bosc.

"Un miratge". El president de BOSCAT, Just Serra, defineix així les pluges dels darrers dies, que han contribuït a millorar la situació dels boscos, però que no han estat suficients per reduir el risc d'incendi i revertir la sequera que viu el país. En la mateixa línia s'ha expressat la directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, qui ha afegit que ara caldrà veure si aquestes pluges han estat "puntuals" o bé l'inici d'un canvi de tendència, amb un mes de juny més plujós. Un fet que, segons ha dit, permetria entrar en una campanya d'incendis "més normal" i no tan complexa.

Govern i propietaris forestals s'han reunit aquest dissabte al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, durant l'assemblea anual de BOSCAT. Durant la trobada, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha subratllat que aquesta ha de ser "la legislatura dels boscos". "És la nostra obsessió", ha afegit. En aquest sentit, Jordà ha destacat la importància de "gestionar, salvaguardar i, si cal, pagar la conservació del territori i del paisatge". "Si no es fa, el país se'n va a la merda perquè no hi haurà país, només hi haurà àrea metropolitana", ha subratllat. Per Jordà, no pot ser que la gent només recordi la importància d'un paisatge agroforestal "l'endemà d'un incendi".
 

Gestió forestal

L'administració i el sector forestal han coincidit en subratllar la importància de la gestió forestal com a "única via" per protegir els boscos. "El gran problema és que durant anys hem viscut d'esquena al bosc i amb una visió molt conservacionista", ha explicat Serra, qui ha afegit que cal "reduir el potencial calòric de l'incendi abans del foc, treballant al bosc".
 

Falta de personal qualificat

Però el sector forestal es troba amb un altre problema: la falta de personal qualificat per treballar al bosc. El fet que siguin feines dures i poc remunerades fa que hi hagi poca gent que s'hi vulgui dedicar i, per això, des de BOSCAT, Serra ha explicat que treballen per revaloritzar el bosc. En aquest sentit, busquen noves vies com, per exemple, la fusta per a la construcció.