1 de 10

Impulsem retreu al govern que faci electoralisme amb l'aprovació del projecte del carrer Guimerà

Joan Vila demana que s'aclareixi com quedarà el finançament de l'obra amb les contribucions especials i els terminis d'execució

Joan Vila, cap de llista d'Impulsem | Pere Fontanals
per Redacció, 26 de maig de 2023 a les 23:04 |

Impulsem Manresa considera que l'aprovació del projecte de peatonalització del carrer Guimerà en el tram final de campanya és una "clara mostra d'electoralisme per part del govern i, en especial, de l'alcalde, Marc Aloy". I encara més "si tenim en compte que el projecte acumula un retard important, ja que en un principi les obres haurien d'haver començat a finals de l'any 2022". 


L'alcaldable del partit, Joan Vila, denuncia que "a tot plegat s'hi ha d'afegir un calendari aparentment forçat de desenvolupament i execució d'obres, així com d'ampliacions de vorera previstes entre el maig de 2023 i el segon trimestre de 2025". En aquest sentit, el govern hauria d'explicar "com quedarà el finançament de l'obra amb les contribucions especials dels veïns i si això pot endarrerir els terminis". 

Impulsem s'oposa a que l'Ajuntament plantegi contribucions especials per finançar l'obra. "Es tracta d'un mecanisme clarament obsolet a dia d'avui, que les corporacions locals ja no l'utilitzen a causa de la inseguretat jurídica i la quantitat de jurisprudència contrària en moltes de les actuacions", ha reiterat el candidat. 


En aquest cas concret, considera que no pot acreditar que s'aporti benefici especial només als propietaris de l'àrea, "ja que estem davant d'una àrea comercial per a tot el terme municipal i inclús per a la comarca del Bages, i per tant, el benefici és també de caràcter general". A més, "es tracta només d'una actuació de millora de l'espai i que no parteix de zero i, per tant, no es pot carregar als propietaris actuals el fet de refer totalment les infraestructures d'electricitat, gas o aigua perquè ja són existents".
 

Deures sense fer en matèria de sostenibilitat

"Pel retard en aquest projecte i per la inacció del govern per adaptar la ciutat al context climàtic actual", Impulsem sosté que el govern "no ha complert en matèria de sostenibilitat". Vila explica que "no s'ha avançat per introduir noves illes de vianants que, més enllà de la vessant ecològica ajuden a la cohesió social i donar una embranzida al comerç". 

Segons Joan Vila, "ciutats d'arreu del món com Copenhague o Amsterdam, o més properes com Pontevedra o Pamplona, han incentivat les peatonalitzacions per tal de perseguir el que en urbanisme s'anomena la ciutat dels quinze minuts. Manresa ha perdut molts trens a les últimes dècades per culpa de la manca de lideratge, i l'urbanístic n'és clarament un d'ell".

Vila denuncia que tampoc "no s'han fet passos decidits" per implantar la Zona de Baixes Emissions "amb possibilitat d'estacionament gratuït al seu entorn". En paral·lel, creu que "s'hauria d'estudiar un d'actuació del carrer Àngel Guimerà per fer-lo més ambiciós i sostenible".

 

Participació