Meandre vol discutir l'eix Diagonal en el seu pas per Manresa

ACN/Maria Alba Riu
15 d'abril del 2010
576_1271317510463506
576_1271317510463506

Una vista de la zona per on ha de passar el viaducte. Maria Alba Riu

Meandre, l'associació per a la preservació del patrimoni natural, ha sol·licitat a Medi Ambient informació en relació a l'execució del tram de l'Eix Diagonal entre Sant Salvador de Guardiola i Manresa. L'entitat recorda que el traçat destruirà una bona part de l'entorn de la Riera de Rajadell i la falda de Coll Baix. Per aquest motiu ha demanat poder veure i discutir el projecte constructiu i saber el tipus de disseny del "descomunal" viaducte que ha de passar per damunt del camí de la Font de l'Arrel, del Gorg Blau i del meandre de la Riera de Rajadell a nivell dels plans del Suanya i de Maria. Meandre recorda que la zona és la "joia de la corona" de l'Anella Verda de Manresa.

Al voltant de la Riera de Rajadell ja hi ha estaques de color vermell que senyalen el polèmic traçat del futur Eix Diagonal. També hi ha unes cintes de plàstic a diferents arbres on es pot llegir "Prohibit el pas". Uns signes que indiquen que la infraestructura és a punt de començar, ha explicat Jaume Torras, president de Meandre.

Meandre demana poder veure i discutir el projecte per tal aquest prevegi un viaducte "el màxim" d'integrat al paisatge. L'entitat també exigeix "respecte" i la "restauració" dels itineraris d'aquest entorn que quedaran afectats, especialment el camí de la Font de l'Arrel, el camí del Gorg Blau a nivell del meandre de la riera, l'itinerari de natura i Modernisme a l'indret del bosc del Cuques i els camins que porten a la falda de Collbaix.

L'entitat ha sol·licitat a Medi Ambient una còpia del Pla de Vigilància Ambiental de l'obra corresponent al tram esmentat així com de les mesures addicionals imposades per part de Medi Ambient. Meandre també vol que s'identifiquin els pins pinyers als quals es fa referència en la declaració d'impacte ambiental.

A més, sol·licita una còpia de l'acta de constitució de la Comissió Mixta de Concertació i Control (CMCC), que ha de vetllar pel compliment de les mesures preventives, correctores i compensatòries. L'entitat també demana si hi ha la possibilitat que algun membre de Meandre s'incorpori a la CMCC, i, en el supòsit que això no sigui possible, si en pot formar part algun representant de l'Ajuntament de Manresa.

Meandre recorda que la zona de l'entorn de la riera de Rajadell és la "joia de la corona" de l'Anella Verda de Manresa. Torras apunta que és el paratge natural amb "menys implantacions" per la seva orografia complicada. Des de Meandre destaquen que, des de fa tres anys, ja van assumir que el traçat seria aquest però reclamen que el projecte s'integri "al màxim" en el paisatge.