Tres-cents alumnes del Bages organitzaran el I Congrés d'Ecociutat a Manresa

Els joves exposaran les seves propostes per millorar el seu entorn i fer-lo més sostenible durant una matinal el 31 de maig a l'Anònima

Alumnes representants dels quatre instituts que organitzen el Congrés de l'Ecociutat
Alumnes representants dels quatre instituts que organitzen el Congrés de l'Ecociutat | Pere Fontanals
Redacció
16 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:20h
El proper  dimecres 31 de maig, de 9 del matí a 1 del migdia, el recinte de l'Anònima de Manresa acollirà la primera edició del Congrés d'Ecociutat. Joves per a la sostenibilitat. En aquest congrés, tres-cents alumnes d'ESO de quatre centres de secundària del Bages presentaran les seves propostes per fer més sostenible la seva ciutat o poble.

És el primer curs escolar que alumnat d'aquests quatre centres educatius de la comarca ha coincidit en la realització del Projecte Compartit d'Ecociutat, a través del qual els alumnes analitzen amb ulls crítics el seu entorn i busquen solucions contemplant l'entramat urbà com a ecosistema. Els centres participants són l'Institut Lluís de Peguera de Manresa, l'escola FEDAC-Manresa, l'Institut Pompeu Fabra d'El Pont de Vilomara i Rocafort i el SINS Cardener de Sant Joan de Vilatorrada. 

Aquest projecte es va constituir fa dos anys a partir d'un grup de treball dins el Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos del Bages. En aquest grup de treball, organitzat pel Camp d'Aprenentatge del Bages (CdA), un servei educatiu del Departament d'Educació, hi participen el professorat dels quatre centres educatius i professorat i educadores de l'equip de la Culla, format pel propi CdA del Bages, el Consorci del Bages per a la gestió de residus i la Fundació Parc de la Sèquia.

El projecte, com ha explicat Marta Morera, directora del CdA, es relaciona amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i es tracten els ODS relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat, però sobretot l'ODS 17 Aliança per aconseguir els objectius. "Aquest darrer és el que es practica amb el treball en xarxa entre professorat, educadores i alumnat de les entitats i dels centres educatius: si treballem conjuntament, arribarem més lluny!"

Els alumnes han afirmat en roda de premsa que en el context actual d'emergència climàtica han vist la necessitat de prendre la paraula i ser actius en el seu àmbit més proper. Aniol Cirera, estudiant de l'Institut Lluís de Peguera ha dit que "tenim oportunitat de fer petits canvis a casa nostra, a l'institut, al barri i al poble o ciutat, per revertir les dinàmiques actuals amb les nostres accions a favor d'una societat més verda i més sostenible en tots els sentits".

Aquesta serà la primera edició del Congrés d'Ecociutat. Joves per la Sostenibilitat. Tindrà lloc al recinte de l'Anònima, a Manresa. De les 9 del matí fins 1 del migdia. "És la primera vegada que es duu a terme un esdeveniment com aquest i estem molt motivats", ha dit Sofia Contreras, també del Peguera.

Al congrés, els alumnes hi han convidat representants del món polític i institucional per explicar-los les seves propostes de millora de l'entorn (els projectes amb els quals han estat treballant i que poden servir-los d'inspiració per aconseguir uns municipis més verds i més sostenibles). 

Els projectes han estat dissenyats tenint en compte àmbits com l'aigua, els residus, l'energia, l'alimentació, l'urbanisme, la mobilitat i la biodiversitat amb l'objectiu de respondre als reptes de les ciutats del sXXI.

"Els assistents al congrés podran descobrir idees com ara una acampada jove on es prohibirà l'ús de l'energia per conscienciar el jovent sobre la necessitat de reduir-ne el consum, una iniciativa empresarial per convertir l'oli usat en sabó, un cicle de tallers i xerrades per promoure l'alimentació saludable als instituts, aplicacions per fomentar els productes de quilòmetre zero, i molts altres projectes", ha explicat Contreras.

L'alumnat, organitzat per equips de treball presentarà una seixantena de pòsters científics a través dels quals s'explicarà als visitants en què consisteixen cada un dels projectes.

Jan Cots, de l'escola FEDAC ha explicat que "cada equip de treball, després d'un llarg procés d'investigació i aprenentatge, ha creat un projecte (com a producte final) i aquest es presenta al congrés en format de pòster que pretén sintetitzar-ho de manera visual". 

Els grups d'alumnes tindran exposats els seus pòsters i hauran d'encarregar-se d'explicar-los de manera sintètica, no només als companys d'altres instituts sinó també als representants polítics i institucionals que ham convidat a l'esdeveniment.

Els alumnes participants del congrés seran alhora expositors de les seves idees i projectes, però també podran conèixer les idees i els treballs dels seus companys. "Què millor per enriquir-nos que conèixer treballs d'alumnes d'altres centres i veure maneres diferents de treballar? Això és compartir per aprendre" ha dit Paula Ciochina, alumna de la FEDAC

Però al congrés també hi vindran responsables polítics i d'institucions que treballen amb qüestions relacionades amb el medi ambient, i els alumnes aprofitaran per explicar-los les seves idees. "Confiem que els nostres treballs els serveixin d'inspiració i puguin dur a terme canvis que millorin el nostre entorn", ha dit Ciochina.

Al congrés s'hi ha convidat, entre d'altres, els regidors de medi ambient de Manresa, Sant Joan i el Pont de Vilomara; els regidors d'ensenyament dels tres municipis, i representants d'institucions i entitats que es dediquen a la sostenibilitat i al medi ambient.
 

El Capità Enciam tancarà l'acte

L'encarregat de clausurar el congrés, serà l'actor i activista Pep Parés. Als anys vuitanta i noranta, va ser una cara molt coneguda de Televisió de Catalunya per les seves encarnacions dels personatges de ficció Oliana Molls i el Capità Enciam, han explicat Manel Cano i Sanae Kadri del SINS Cardener: "Va ser un referent per a la generació dels nostres pares i mares i per molts dels nostres professors i el seu missatge continua encara molt vigent". A través del seu personatge, el Capità Enciam, explicava en clau d'humor que calia reciclar, calia no malbaratar energia o aigua, calia cuidar el nostre entorn i ens recordava amb un lema que encara té sentit: "Els petits canvis són poderosos".

Pep Parés, en la seva vida real és un gran apassionat de la natura. Va ser director de la competició de curses de gossos en trineu Pirena i ha estat també president d'Amnistia Internacional a Catalunya. En l'actualitat continua fent travesses i pujant muntanyes, als seus 74 anys.
 

Logotip i eslògan

Andrea Pérez i Denisa Arion de l'Institut Pompeu Fabra del pont de Vilomara han presentat el logotip i l'eslògan del Congrés.

Pérez ha dit que el logotip del congrés "simbolitza l'Ecociutat, els valors que volem transmetre. S'hi veu una fulla sobre la qual s'hi aixequen els edificis, ja que l'ecologia l'hem de tenir sempre present a les nostres ciutats si el que volem és tenir futur com a societat".

L'eslògan del Congrés és Volem canvis poderosos!. "Podríem dir que és una actualització del famós eslògan el Capità Enciam", ha dit Denisa Arion. "Si ell reivindicava que els petits canvis eren poderosos, nosaltres, 30 anys després, també. I tenint en compte la situació d'emergència climàtica, hi afegim que calen canvis urgents, de qualsevol mena, petits i grans, i cal que aquests siguin efectius, siguin poderosos. I per això, el sentit d'aquest congrés". 
 

Programa d'actes

  • 9.00-9.30h. Arribada dels participants i dels convidats al Congrés.
  • 9.30-10.00h. Tindran lloc els parlaments d'inauguració de l'esdeveniment.
  • 10.00-12.15h. L'alumnat començarà una dinàmica a través de la qual s'exposarà les seves propostes per millorar l'entorn a través de pòsters de tipus científic. En el primer torn, una meitat de l'alumnat serà l'encarregat d'exposar, mentre que l'altra meitat faran de visitants, i en el segon torn, s'intercanviaran els papers
  • 12.15-12.45. Es posarà punt i final al congrés amb un petit parlament de l'actor Pep Parés, el conegut Capità Enciam.