Fem Poble presenta més de 800 signatures per a la rehabilitació de la fàbrica de Cal Sala a Sallent

La formació també demana a la Generalitat que cedeixi l'edifici al poble per convertir-lo en un laboratori cultural

Estat actual de la fàbrica de Cal Sala a Sallent
Estat actual de la fàbrica de Cal Sala a Sallent | Fem Poble
Redacció
10 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:24h


Fem Poble ha registrat més de 800 signatures per pressionar la Generalitat, propietària de la fàbrica Cal Sala, perquè en faci una rehabilitació integral i cedeixi l'edifici a Sallent. Els signants volen convertir-lo en un laboratori cultural que doni sortida a les necessitats de creació cultural, dansa, explosions, plató i sales per a entitats.

La campanya Salvem Cal Sala, impulsada per Fem Poble, prioritza la preservació del patrimoni i la memòria històrica del passat industrial i obrer de Sallent. La fàbrica és de les poques que es conserven al municipi i actualment s'utilitza com a instal·lacions de la brigada municipal i magatzem i zona de treball de les Enramades. L'estat de conservació de l'immoble és "dolent", segons el Catàleg de Béns Arquitectònics, malgrat se l'ha catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. El regidor de la formació, Guillem Cabra, considera que "cal actuar-hi amb urgència per evitar la degradació i garantir-ne el manteniment".

La façana presenta trencaments de les peces amb potencial despreniment, amb el perill que suposa per a la via pública. També hi ha alguns elements adossats obsolets, que han començat a degradar-se a causa d'oxidacions o filtracions d'aigua. Falta manteniment a la coberta inclinada, que té trams sense l'acabat de teula, i en alguna zona hi ha perill de despreniment del ràfec. També s'observa que la pintura en pilars i bigues presenta descrostament i evidencia la falta de protecció enfront de la humitat i el foc. Pel que fa als tancaments verticals, hi ha nombrosos vidres trencats que poden caure a la via pública i, a la vegada, es poden convertir en un punt d'entrada d'aigua i de qualsevol inclemència meteorològica.

La proposta de Salvem Cal Sala és convertir la fàbrica en un centre de creació cultural, amb un espai per a enramadors, una ràdio renovada, sala d'exposicions, bar-restaurant, locals compartits per a entitats i una escola de dansa, entre altres iniciatives que els sallentins puguin necessitar. Així, la formació s'emmiralla en exemples d'arreu de Catalunya com la Fàbrica d'Arts de Celrà, la Plataforma de defensa del Vapor Ros de Terrassa, l'Anònima de Manresa o el Konvent de Cal Rosal.

Fem Poble també demana a l'Ajuntament que iniciï un procés participatiu per redactar el projecte Espai de creació cultural Cal Sala i recorda que el consistori ha de vetllar per la conservació, rehabilitació, preservació i manteniment de la propietat.
 

Una fàbrica centenària

La primera activitat industrial a la zona de Cal Sala s'inicia entre 1816 i 1822, tot i que l'edifici actual es va construir l'any 1903, amb una modificació el 1919. La fàbrica va ser propietat de la família Sala, paraires sallentins que van reconvertir-se a la indústria tèxtil.

L'empresa La Téxtil Cotonera SA va arribar a ser la segona indústria tèxtil de la població i centenars de veïns de Sallent hi van treballar durant dècades. Als anys seixanta van vendre l'edifici a Metales y Platerías Ribera SA (Les Culleres), que va traslladar part de la producció a aquesta nau fins que va tancar el 1990.