L'equip del 2023 s'afegeix a la festa dels jugadors de 1998 (87-82)

Brancou Badio ha estat un dels protagonistes de la victoria del Baxi Manresa
Brancou Badio ha estat un dels protagonistes de la victoria del Baxi Manresa | J. Alberch
07 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:08h
Gran fi de festa al Nou Congost. El Baxi Manresa ha sumat la desena victòria de la temporada que gairebé li garanteix la permanència a la Lliga Endesa. El València Bàsquet ha demostrat ser un gran equip i ha venut molt cara la seva pell molt cara malgrat anar a remolc la majoria de minuts. Però els de Pedro Martínez s'han mantingut serens i no els ha tremolat el pols. La única nota negativa de la nit ha estat la lesió d'Adam Wazcynski. El polonès s'ha fet mal al començar el segon quart i ha marxat sense poder recolzar el peu a terra. Devin Robinson, Jerrick Harding, Guillem Jou i Brancou Badio han estat els pilars que expliquen el triomf local. El Baxi Manresa es pot salvar per passiva aquest dimarts si Betis o Granada perden el seu partit.

El Baxi Manresa ha començat amb Dani Pérez, Jerrick Harding, Guillem Jou, Devin Robinson i Martinas Geben. El València Bàsquet ha replicat amb Jonah Radebaugh, Chris Jones, Víctor Claver, James Web III i Bojan Dublevic. Les bones accions inicials dels bagencs les ha respost Web (4-5, minut 2). Geben ha sumat un 2+1 que ha obert un parcial de 6-0. Els de Pedro Martínez sabien què s'hi jugaven i no volien repetir la mala sortida de jornades anteriors. El joc exterior ha començat a carburar. Jou, en dues ocasions, i Robinson, un altre cop, posaven el 22-13 al marcador (minut 8). El València Bàsquet havia de reaccionar. L'avantatge que tenia el Baxi Manresa s'ha esfumat ràpidament. De nou punts a favor del quadre bagenc s'ha passat a un en contra (22-23, minut 10).

El segon quart ha començat amb una pèssima notícia per als manresans. Una personal de Jaime Pradilla sobre Adam Wazcynski ha acabat amb el jugador polonès estès a terra i havent de marxar del parquet ajudat per membres de l'equip tècnic. El Baxi Manresa no s'ha deixat influir per aquesta mala notícia i ha agafat novament el comandament del partit (31-28, minut 14). Robinson estava en un gran moment i les seves accions en atac impulsaven el seu equip. Harding també ha trobat xarxa (38-31, minut 13). La nota preocupant la posaven les personals comeses pels bases. En un dia en què Frankie Ferrari no hi era, Pérez tenia dues personal i Dani Garcia, tres. Brancou Badio també s'ha unit a la bateria ofensiva del Baxi Manresa. El senegalès ha sumat sis punts seguits per fixar una màxima renda en arribar al descans. Juan Pablo Vaulet ha taponat Jones al darrer atac del València Bàsquet per marxar als vestidors amb un bon sabor de boca (44-36).

El triple de Dublevic a la represa ha començat una lleugera reacció taronja. Els d'Àlex Mumbrú s'han situat a quatre punts. Un triple de Pérez i una tècnica a l'entrenador visitant han avortat l'intent de remuntada del València Bàsquet. El Baxi Manresa recuperava els vuit punts a favor seu. Després, Badio posava els deu punts de marge gràcies a una jugada d'habilitat (54-44, minut 25). En aquest tram, el partit ha començat a fer la goma. L'equip bagenc ha estat capaç de contenir el rival i no ha deixat que la renda baixés dels sis punts. El Baxi Manresa afrontava el darrer quart amb deu punts al seu favor (67-57).

Els manresans s'han mantingut serens i eren capaços de respondre els atacs valencians. Fins i tot, han tingut un parell d'ocasions de fer una estocada al rival. Dues errades per precipitació han donat una vida extra al València Bàsquet. Amb 73-67, Pedro Martínez ha decidit demanar temps mort. Jou ha encès la caldera del Nou Congost amb el seu tercer triple de la nit. Web ho ha compensat amb un 2+1 (76-70, minut 35). Els nervis s'han apoderat dels dos equips. El Baxi Manresa desaprofitava ocasions per obrir un forat gairebé definitiu. I el València Bàsquet no en treia profit. Una cistella de Robinson situava el 80-72 amb poc més de dos minuts per jugar. No ha estat la sentència. Web seguia inspirat i es resistia a entregar el partit. Amb 80-75, els bagencs han decidit jugar una possessió llarga. Harding se l'ha jugat al límit i situava el seu equip amb set punts a favor. Quedaven 46 segons. El València Bàsquet ho ha sigut provant. Badio ha tingut la sentència a les seves mans. El senegalès ha fallat quan marxava tot sol a cistella una esmaixada. Al proper atac, Web l'ha clavat de tres per posar el 85-82 a manca de 4,4 segons. Badio ha rebut personal i s'ha redimit de l'errada anterior (87-82). La permanència gairebé a tocar.

Incidències: Fernando Calatrava, Carlos Cortés i Alberto Baena han arbitrat el partit. Frankie Ferrari ha estat el jugador descartat del Baxi Manresa. Joan Creus ha entregat a Dani Pérez una placa que el reconeix com a màxim assistent de la història de l'entitat. Els jugadors que van guanyar la lliga ACB l'any 1998 han rebut l'homenatge del Nou Congost. I el Baxi Manresa ha lluït una samarreta inspirada amb la de l'equip que va guanyar l'ACB.