De quedar inconscient a mans dels Mossos a ser jutjat per desobediència: el bomber d'Oló, a judici

L'acusen també de danys i lesions durant el tall de l'A-2 contra la detenció de Puigdemont a Alemanya de 2018, tot i que va estar vuit mesos de baixa després de l'actuació policial

Joan Domènech, al terra inconscient rodejat d'agents dels Mossos, en el moment dels fets
Joan Domènech, al terra inconscient rodejat d'agents dels Mossos, en el moment dels fets | Nació
06 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:13h
El proper 10 de maig donarà inici el judici contra Joan Domènech, el bomber de Santa Maria d'Oló que va resultar greument ferit el 27 de març de 2018, quan agents antiavalots dels Mossos d'Esquadravan desallotjar un tall de carretera a l'A-2 a l'alçada de Soses (Segrià) en protesta per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya dos dies abans. Tot i que Domènech va quedar inconscient després que agents el xafessin contra terra i va estar de baixa vuit mesos, el proper dimecres serà jutjat de delictes de desobediència, atemptat als agents de l'autoritat i danys.


El un vídeo que va fer públic NacióManresa, es va poder veure per primer cop la seqüència complerta dels fets, des de l'inici de la càrrega policial: com agents dels Mossos extreuen Domènech del mig de la protesta tot just començar a carregar, (minut 1:50), com el redueixen al terra aixafant-lo i com, quatre minuts i mig després (5:20), el retiren inconscient del terra. Posteriorment s'hi veuen les protestes d'altres manifestants -"l'heu deixat inconscient"-, mentre arribava l'assistència mèdica.

El bomber va ser atès al lloc dels fets atès pels serveis del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i traslladat en ambulància a un centre hospitalari.
 

Imatge del bomber ferit a l'A-2. Foto: ACN / Salvador Miret


Domènech, que llavors tenia 45 anys, va estar vuit mesos de baixa després de la detenció en què va resultar asfixiat, va patir dolors cervicals durant mesos i encara ara rep tractament psicològic, segons denuncia. El bomber, veí de Santa Maria d'Oló, es va querellar contra els agents. Els Mossos, per la seva banda, el van denunciar pels delictes de desobediència, atemptat als agents de l'autoritat i danys, pels quals serà jutjat dimecres al jutjat d'instrucció número 2 de Lleida. 

L'acusació particular de la Generalitat va ser retirada l'any 2020, però la Fiscalia manté l'acusació de desobediència greu, lesions i danys.

Una trentena de col·lectius han organitzat una manifestació aquest dissabte a Lleida i han signat un manifest de suport a Domènech.