Dos joves bagencs engeguen un Verkami per fer realitat «el documental que Montserrat es mereix»

"Integral 107" vol immortalitzar un repte mai assolit fins ara: escalar, d'una sola tirada, totes les agulles de la silueta de la cara nord de l'emblemàtic massís català

«Integral 107» es troba en fase de postproducció i s'estrenarà durant l'octubre del 2023
«Integral 107» es troba en fase de postproducció i s'estrenarà durant l'octubre del 2023 | Integral107
27 d'abril del 2023
Actualitzat a les 10:23h
Tenen 25 anys i una passió que els uneix: la muntanya. Biel Macià i Enric Vilajosana van conèixer-se a l'institut, al Mig Món de Súria, i van coincidir, també, al cau, un espai que va fer-los estrènyer els lligams que tenien amb la natura i va potenciar-los les ganes de seguir-la explorant. I així va ser com van descobrir l'escalada, una afició que va acabar de consolidar una amistat forjada entre les roques i les parets de Montserrat, un emblema de país però també la meca d'escaladors d'arreu del món. 

En una de les moltes sortides en aquest mític massís (concretament, al capdament del Gorro Frigi), els dos amics van tenir una idea: "¿Per què no provem d'escalar totes les agulles de la cara nord [la que es veu des del Bages] seguides, d'una sola tirada?". Ignorant si algú abans que ells ho havia aconseguit (després van saber que no; que ningú n'havia estat capaç), Macià i Vilajosana van decidir posar-se a treballar per materialitzar la gesta; una gesta que no sabien si acabarien assolint i que -això ho tenien clar- requeriria de suports externs.

Per començar, necessitaven saber a què s'enfrontaven per poder traçar el full de ruta. En aquest sentit, expliquen els dos impulsors de la iniciativa, "vam passar-nos un any sencer identificant tots i cadascun dels cims que es veuen des de la vessant nord". En van topografiar 107. Un cop amb aquesta dada, els calia investigar la dificultat de cada agulla per calcular el temps que necessitarien per coronar-les totes. Aquí es van valer de l'ajuda d'uns quants coneguts experts en escalada i senderisme, i familiaritzats amb l'orografia de Montserrat. Si tot anava bé, van concloure, amb set dies en tindrien prou.
 

Immortalitzar la proesa

Si algú es pensava que aquests dos joves intrèpids en tindrien prou amb -només- escalar els 107 cims de la cara nord de Montserrat d'una sola tirada, anava errat. Dedicant-se professionalment a la producció audiovisual, Biel Macià va tenir clar des d'un bon inici que allò que faria amb el seu amic havia de quedar renregistrat en forma de vídeo. Però, ¿com s'ho farien? I el més important, ¿qui els ajudaria, tenint en compte que es tractava d'un projecte concebut per amor a l'art
 

De seguida van posar-se en contacte amb companys del sector, que no van dubtar a sumar-se a l'aventura. El projecte guanyava adeptes i creixia, i la idea d'immortalitzar la proesa va anar agafant forma de documental. "Crèiem fermament que la muntanya més espectacular de Catalunya es mereixia una pel·lícula que fes justícia de la seva bellesa", manifesten els artífexs de tot plegat. Macià, de fet, encara va més enllà: "Vaig sentir com si se m'encomanés la missió de fer el documental que Montserrat es mereix".

Amb aquestes ganes i passió, doncs, l'equip que els dos joves escaladors van aconseguir reunir per portar a terme el documental que eternitzaria la proesa, va passar a l'acció. El 19 d'agost del 2021quatre càmeres i tres guies de muntanya van acompanyar els suriencs en una trepidant aventura de set dies que van decidir batejar amb el nom d'Integral 107, que és com es titula el documental resultant; un documental que en aquests moments es troba en fase de postproducció i que, segons exposen els autors, "no es farà realitat si no és amb el suport econòmic de la gent".
 

Campanya de micromecenatge

"L'aventura de proximitat, el respecte a la muntanya i l'austeritat són els valors que ens han motivat a fer aquesta peça, creada sense presses i amb tota la nostra estima". Aquesta és una de les frases que es podreu llegir si entreu a la pàgina web de la campanya de micromecenatge que Macià i Vilajosana han impulsat a través de la plataforma Verkami, amb la voluntat de poder costejar els darrers detalls de la producció. A través d'un text i d'un vídeo que podria funcionar perfectament com el tràiler d'Integral 107, els impulsors del projecte expliquen a l'audiència què pretenen i què necessiten per culminar el documental.

"Demanem 8.600 euros, que ens serviran per crear i enregistrar una banda sonora original que comptarà amb la col·laboració de l'Escolania de Montserrat; per fer dissenys d'animacions en 3D que donin vida als mapes i llibres que hem consultat durant tot aquest procés; per polir el so i el color de la peça audiovisual; per fer-ne la distribució i poder-la enviar a festivals, plataformes i televisions, i per subtitular-lo i traduir-lo en castellà, anglès i francès", detallen. 

Una setmana justa després d'haver obert el Verkami, Integral 107 ja ha aconseguit el 77% del total d'ajut econòmic que demanava (6.660 euros). De 220 mecenes diferents. 

Les recompenses que rebran els que hi hagin col·laborat variaran segons la quantitat de diners que s'hi hagin invertit. Entre elles s'hi troba la d'assistir a la preestrena del documental, que tindrà lloc aquest octubre (en data encara per concretar) als Cinemes Bages Centre de Manresa. "Serà l'única oportunitat de veure'l a la gran pantalla, i només hi podrà ser present aquella gent que participi en el Verkami", subratllen els suriencs, que confessen estar gratament sorpresos i emocionats per la generositat de la gent. 
Arxivat a