Uns premis pioners nascuts a Sant Fruitós aproparan la dansa d'arrel als centres educatius de Catalunya

Impulsats per l'entitat Som Riu d'Or, els guardons pretenen fomentar la creació i desenvolupament de la dansa tradicional catalana i reivindicar la figura del desaparegut coreògraf Joan Burés i Vidal

Els Premis Joan Burés i Vidal volen mantenir viva la dansa tradicional catalana divulgant-la a les aules
Els Premis Joan Burés i Vidal volen mantenir viva la dansa tradicional catalana divulgant-la a les aules | SomRiud'Or
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:57h
Vetllar perquè la dansa tradicional catalana no es perdi. Aquest és, en essència, l'objectiu primordial dels recent creats Premis Joan Burés i Vidal, uns guardons impulsats per l'entitat cultural Som Riu d'Or de Sant Fruitós de Bages que el proper dissabte, 29 d'abril, tindran els seus primers guanyadors en el marc d'una jornada festiva que se celebrarà al Cobert de la Màquina de Batre del mateix municipi.

Però comencem des del principi. Qui és Som Riu d'Or i quan decideix tirar endavant aquests premis? Som Riu d'Or va néixer el mes de maig de l'any 2018 amb la voluntat d'esdevenir l'esbart dansaire de referència de Sant Fruitós, bo i mantenint viu el llegat artístic i emocional idiosincràtic de la vila, tot conservant -i actualitzant, en alguns casos- danses locals com el Ball Pla del Bages; el Ball del Puro, o el Ballet de Déu de Rocafort. A banda d'aquesta vessant resguardadora de les tradicions de proximitat, però, l'entitat també tenia clar que volia anar més enllà i contribuir a divulgar i potenciar la dansa d'arrel arreu de Catalunya.

I és precisament amb aquesta inquietud que, fa un any i escaig, van decidir posar-se a treballar per crear uns premis que anessin en aquesta línia; uns premis que van batejar amb el nom de Joan Burés i Vidal, ballarí, coreògraf i artista transgressor manresà desaparegut l'any 2003, creador de danses que quaranta anys després, els esbarts de la comarca encara interpreten (Galop grec, Brau pescador o Ball de la Civada). "Ens semblava que havíem de reivindicar i recordar la importància de la seva figura pel que fa a la història recent de la cultura popular de la comarca", explica Eva Cuadrado Abat, de Som Riu d'Or.
 

Uns premis amb dues línies de convocatòria

Amb la vivificació de les danses d'arrel com a pal de paller, els Premis Joan Burés i Vidal ofereixen dues línies de convocatòria: la primera, amb una dotació de 1.000 euros, busca fomentar la creació i el desenvolupament de la dansa tradicional catalana a través de projectes inèdits o que reinterpretin coreografies populars de casa nostra, amb la premissa d'incorporar el llenguatge d'arrel tradicional dintre de l'entorn cultural dels Països Catalans.

La segona, remunerada amb 500 euros, s'encara a divulgar els balls tradicionals als centres educatius de tot Catalunya: "Són els eterns oblidats", lamenta Cuadrado. La idea d'aquest guardó, expliquen des de l'entitat, és impulsar, donar visibilitat i ajudar a tirar endavant projectes que desenvolupin material didàctic i pedagògic per a l'ensenyament de la dansa catalana a les escoles i els instituts. Tot plegat, a través del programa Dansa a l'Escola, que es posarà en marxa properament. 
 

Més de vint propostes arribades de Catalunya i Andorra

La primera edició dels Premis Joan Burés i Vidal va tancar convocatòria de sol·licituds el passat 28 de febrer. Segons asseguren els organitzadors, "n'hem rebut més d'una vintena" que "ens han arribat des de diversos punts de Catalunya i també d'Andorra". "Per ser el primer any, estem gratament sorpresos i molt contents de la bona rebuda que ha tingut", celebren els de Som Riu d'Or, que agraeixen el "suport inestimable" de l'Ajuntament de Sant Fruitós, de l'Agrupamet d'Esbarts Dansaires de Catalunya i del Departament de Cultura de la Generalitat "per poder tirar endavant la iniciativa". 
 

29 d'abril: Veredicte final amb celebració inclosa (i implicació del públic)

Les propostes guanyadores d'aquests primers Premis Joan Burés i Vidal es donaran a conèixer el proper dissabte 29 d'abril, Dia Internacional de la Dansa, en el marc d'una gala que constarà de dues parts: la primera, que se celebrarà a primera hora del matí a porta tancada, reunirà els projectes finalistes al teatre del Casal Cultural de Sant Fruitós. Allà, un jurat qualificat i de reconegut prestigi en l'àmbit del folklore, la cultura tradicional i la pedagogia, revisualitzarà i avaluarà en secret totes les propostes per escollir la més reeixida de cada categoria. 

No serà fins a dos quarts d'una del migdia que aquest mateix jurat farà públic el seu veredicte. Ho farà al Cobert de la Màquina de Batre, a l'aire lliure, en un acte obert a tothom en què les entitats culturals finalistes mostraran les seves coreografies al públic assistent. De fet, tot i que el pes de la decisió final recaurà en el jurat, el públic també podrà votar la seva actuació preferida a través d'una aplicació mòbil. Percentualment, la decisió dels experts pesarà un 80% i la del públic, un 20%

La gala de lliurament dels premis acabarà amb una petita celebració en forma de vermut.