La xerrada de Fem Manresa evidencia que la planificació urbanística «no és aliena a la ideologia»

L'acte es va celebrar al barri de la Mion amb l'antropòleg José Mansilla i l'arquitecta i exregidora de la CUP Gemma Tomàs

José Mansilla parlant durant la xerrada organitzada per Fem Manresa
José Mansilla parlant durant la xerrada organitzada per Fem Manresa | Fem
Redacció
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:29h


Fem Manresa va celebrar dilluns, a la plaça de la Democràcia, al barri de la Mion, la segona de les sis xerrades temàtiques que ha organitzat al voltant de Com fer de Manresa una ciutat per viure-hi. Sota el títol Com repensem la ciutat?, José Mansilla i Gemma Tomàs es van encarregar de desgranar la importància de l'urbanisme en el disseny de la ciutat, garantint els serveis bàsics a tots els barris, i lluny d'interessos privats, "fet que no s'ha tingut present a Manresa durant molts anys de creixement de la ciutat".

Així, després de la presentació de la regidora i número 2 a la llista de Fem Manresa, Gemma Boix, l'antropòleg José Mansilla es va encarregar de situar i fer evident que la planificació urbanística no és aliena d'ideologia, sinó que, per contra, la potestat municipal de pensar i planificar els espais de la ciutat respon clarament a una voluntat política. A partir de diferents exemples, i amb l'humor que el caracteritza, Mansilla va fer palès que és imprescindible realitzar una planificació urbanística que s'adapti a les necessitats del moment, atenent a les persones i lluny dels interessos privats.

Al seu torn, l'arquitecta i exregidora de la CUP Gemma Tomàs va parlar de la necessitat de pensar les ciutats a partir de l'urbanisme feminista. Així, va posar de relleu com les ciutats s'han construït tenint en compte una lògica productiva, i no atenent a les necessitats reproductives. Al mateix temps, va fer palès la diferenciació amb què habiten la ciutat homes i dones, fent evident que l'urbanisme no és neutre. D'aquesta manera, va concloure que l'urbanisme s'ha de planificar facilitant que a tots els barris hi hagi serveis bàsics i equipaments, facilitant que es creïn rutes que atenguin a les necessitats reproductives de les veïnes, i sobretot pensar-ho a través de la participació directa de tots els veïns.

Gemma Boix va tancar la xerrada enumerant alguns exemples de la ciutat de Manresa en què el disseny de l'urbanisme "no s'ha pensant en l'ús que en poden fer les persones" i traslladant el missatge que cal pensar la ciutat amb un urbanisme amb visió de classe que permeti la transformació social.

Al torn del debat, es va criticar que l'urbanisme de la ciutat "s'ha deixat durant molts anys a mans privades, permetent que desenvolupessin sectors de la ciutat sense cap model de planificació clar al darrere", i "atenent al lluïment dels arquitectes". També es va posar de manifest la necessitat de reapropiació dels espais per part de la ciutadania com a mecanisme necessari per fer dels carrers espais per ser gaudits.

La següent xerrada del cicle Escoles diverses, ciutat cohesionada, tindrà lloc el dijous 20 d'abril a les 7 de la tarda a l'Escola Renaixença, a càrrec d'Agnès Torras, mestra i pedagoga, i Roser Alegre, regidora i alcaldable de Fem Manresa.