Endesa es desvincula del projecte de macroparc solar a Castellfollit del Boix

Una quarantena de veïns del poble han impedit que l'empresa presentés l'oferta de participació local que estan obligats a obrir

Moment en què Salvem Castellfollit ha entrat a la sala on s'havia de presentar el projecte
Moment en què Salvem Castellfollit ha entrat a la sala on s'havia de presentar el projecte | Pere Fontanals
28 de març del 2023
Actualitzat el 30 de març a les 21:02h
Endesa, a través de la seva societat Enel Green Power España, s'ha desvinculat de l'empresa Xaloc Solar SL que impulsa el projecte de macroparc solar a Castellfollit del Bages que preveu ocupar 94 hectàrees amb plaques fotovoltaiques i un total de gairebé 250 hercàrees d'ocupació pràctica de sol. Segons ha conegut NacióManresa, la filial d'energia verda d'Endesa ja es va desentendre de tot el projecte fa un any, però no es va desprendre de les accions que tenia de Xaloc Solar SL a favor de l'enginyera andalusa Grupo Prodiel fins a la setmana passada.

El projecte de Xaloc Solar SL a Castellfollit del Boix ocuparà gairebé el 12% del terreny agrícola del municipi, en finques de quatre propietaris a la plana de Cal Prat. Aquest dimarts a la tarda l'empresa ha estat al poble, a través de la societat subcontractada Fundeen, per presentar l'oferta de participació local que estan obligats a obrir en el marc del Decret Llei 24/2021 d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades de la Generalitat de Catalunya.

Però no ho han pogut fer. Una quarantena de veïns del poble convocats per la plataforma Salvem Castellfollit, amb l'alcalde Celestí Rius inclòs, han arribat al restaurant Ca l'Andorrà, on havia de fer-se la presentació, hi han accedit i han explicat als responsables de la societat que no els volien escoltar i que, per tant, marxessin del poble. Mentre l'empresa desmuntava les pantalles i la megafonia, els veïns han estat aplaudint i xiulant amb les pancartes desplegades, unes pancartes que insistien en el missatge "Renovables sí, però així no".

Perquè més enllà de l'extensió del parc solar, els veïns, i també l'Ajuntament, lamenten que tota l'operació "s'ha fet d'esquenes al poble, sense consensuar res i ni tant sols informar", ha explicat l'alcalde als responsables d'obrir l'oferta de participació local. "Han arribat a un acord amb els propietaris de les finques i han tramitat la documentació al Ministeri i a la Generalitat, però no han estat bons per dir-nos res a la gent del poble", lamentaven.

La presentació de l'oferta de participació local és un procés d'obligat compliment abans de l'autorització del projecte, però aquest dimarts l'exposició no s'ha pogut celebrar. Malgrat que la concentració ha estat totalment pacífica i fins i tot respectuosa amb els representants de la societat, serà difícil que puguin organitzar cap altra convocatòria sense que els veïns tornin a impedir-la.