Impulsem proposa crear un CAR, una facultat d'activitat física i un hotel al Congost

La proposta de ciutat esportiva també contemplaria un centre de medicina de l'esport, un nou pavelló poliesportiu i la millora dels accessos i la vialitat, a banda de la ja programada ampliació del Nou Congost

Impulsem proposa crear una ciutat esportiva al Congost
Impulsem proposa crear una ciutat esportiva al Congost | Arxiu
Redacció
26 de març del 2023
Actualitzat a les 9:40h


Impulsem Manresa promou la creació d'una ciutat esportiva del Congost per esdevenir una ciutat referent de l'esport. El projecte inclouria l'ampliació del Nou Congost fins als 7.500 espectadors i un seguit de noves instal·lacions: una residència d'esportistes d'alt rendiment, un hotel de quatre estrelles, un centre de medicina de l'esport, una facultat de ciències de l'activitat física i de l'esport, i un nou pavelló poliesportiu.

Jesús Alonso, integrant de la llista d'Impulsem i ex-degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, considera que "cal tenir en compte que el projecte ha de constar de dues fases diferenciades que aniran més enllà d'un mandat polític perquè és un projecte de ciutat, i que caldrà realitzar en base als recursos econòmics disponibles i l'horitzó temporal necessari per realitzar els ajustaments i desenvolupaments urbanístics corresponents".

L'ampliació del pavelló manresà es faria per la cara sud i oest per tal d'incrementar la capacitat de l'equipament fins als 7.500 espectadors i adequar-lo perquè es puguin realitzar altres esdeveniments, com per exemple concerts, actes o competicions d'altres disciplines esportives.

En la mateixa instal·lació es crearien dues pistes annexes, ubicades sota les grades de la zona oest, per a la pràctica com el bàsquet, el voleibol o el futbol sala, així com un espai indoor per a ioga o pilates. Els vestidors dedicats al beisbol, futbol formatiu i rugby es remodelarien per millorar-ne la capacitat i la qualitat. 

En relació les noves edificacions de la ciutat esportiva, s'hi crearia un centre de medicina de l'esport i un Centre d'Alt Rendiment Esportiu (CAR) amb una residència d'esportistes i d'estudiants. S'aposta, així mateix, per la formació amb la creació d'una facultat de ciències de l'activitat física i de l'esport adreçada a la formació i titulació de tècnics Esportius de graus mitjà i superior, així com d'un centre formatiu dedicat a la medicina i l'esport vincular, segons proposen a la UVIC-UCC.

Per altra banda, es contempla una residència d'esportistes d'alt rendiment i un hotel de quatre estrelles per tal que el Bages pugui ser destinació d'equips i clubs d'ACB i Segona RFEF que volen realitzar la preparació de pretemporada i allotjar torneigs i campionats d'àmbit local i nacional. També es construiria un nou pavelló poliesportiu al complex Congost que inclouria pistes poliesportives per a hoquei patins, patinatge, futbol sala o bàsquet

A hores d'ara, Impulsem considera que "hi ha clarament un dèficit d'instal·lacions a la ciutat" que aquesta proposta pal·liaria. També s'hi ubicarien espais d'entrenament indoor d'atletisme (saltòmetres, carrers, tanques...), una necessitat per als atletes amb gran projecció que hi ha a Manresa. 

La gestió d'aquest complex esportiu hauria de ser público-privada. Els equipaments purament esportius com pavellons poliesportius, pistes d'entrenament o vestidors serien gestionats íntegrament per l'Ajuntament, mentre que de la resta se'n farien càrrec altres actors com la FUB, amb l'acompanyament de l'Ajuntament.
 

Millora dels accessos i la vialitat

El primer pas que caldrà fer abans de la construcció de les instal·lacions és implementar i millorar els accessos i la vialitat previstos al Pla General d'Ordenació. Es contempla la creació del passeig de l'Esport i d'una via paral·lela a les vies del tren que uneix la sortida 131 de la C-25 amb el pont del Congost i la prolongació del carrer perpendicular a la carretera de Sant Joan fins a enllaçar amb aquelles vies i amb el futur teixit urbanitzat del sòl industrial del polígon Pont Nou II.

A banda, s'adequaria una zona d'aparcament amb capacitat de més de 1.800 places, ja que les 350 actuals serien insuficients en dies d'esdeveniments esportius. Més de 1.000 places serien en estacionament i vials, i unes altres 800 en aparcament soterrani. Del total de 1.824 places previstes, 396 places s'ubicarien a la zona del camp de futbol, i la resta, 1.428 places, davant del complex de pavellons i del nou Congost.