1 de 10
Medi natural

Sant Fruitós de Bages obre un jardí de papallones

La proposta, sorgida dels pressupostos participatius, s'inaugurarà aquest diumenge

El jardí de papallones de Sant Fruitós s'inaugurarà el proper diumenge | AjSFB
per Redacció, 23 de març de 2023 a les 16:29 |
L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha creat un jardí de papallones entre el nou parc de Can Figueras i el parc del Bosquet. Aquesta nova instal·lació està composta per tres espais delimitats que simulen tres hàbitats diferents en forta regressió: el marge arbustiu, el marge herbaci i el prat mediterrani. Les espècies vegetals plantades en cada espai s’han seleccionat per ser característiques dels hàbitats representats, autòctones del Pla de Bages i atractives per a les papallones. A més d’aquesta vegetació també s'hi han incorporat elements naturals com ara pedres i troncs amb l’objectiu d’afavorir la reproducció d'altres insectes pol·linitzadors.

Una sèrie de codis QR col·locats al llarg del recorregut permetran als visitants del jardí, ampliar la informació sobre els hàbitats, les plantes i les papallones.


Aquests projecte, presentat per l’entitat ecologista Som natura Pla de Bages, va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius. Els seus objectius són sensibilitzar la ciutadania sobre la importància dels insectes pol·linitzadors i fomentar-ne l’observació i el coneixement dels més coneguts i vistosos: les papallones.

En els darrers anys les poblacions d'insectes han disminuït considerablement degut a la intensificació de l'agricultura, la transformació d'hàbitats, l'ús de pesticides i el canvi climàtic. Aquesta pèrdua afecta directament a la població perquè, per produir llavors i fruits, les hortalisses i els arbres fruiters depenen, en gran mesura, dels insectes pol·linitzadors.


A Sant Fruitós de Bages s'han observat fins a 49 espècies de papallones en la darrera dècada. Malauradament, 12 d'elles estan en regressió, com ara la Reina zebrada, l'Angelet comú o la Pòntia comuna, i n'hi ha una en forta regressió, la Turquesa mediterrània.

Les persones que han visitat aquest espai en els darrers mesos ja han pogut veure la instal·lació, però no serà fins aquest diumenge 26 de març, a les 12 del migdia, quan s’inauguri oficialment. L’obertura comptarà amb una visita guiada per membres de l'entitat Som Natura Pla de Bages. 
 

Els nens i nenes del municipi creen la imatge identificativa de l'espai

Aquesta proposta també ha comptat amb la participació dels alumnes de cicle mitjà i cicle superior de les escoles del municipi, que han participat en un concurs de creació del logotip del jardí.

L'Ajuntament ha rebut un total de 280 propostes i un cop valorades s’ha escollit el dibuix de la Lluna Robles de l'escola Pla del Puig, i la tipografia realitzada per la Mercè Simón de l’escola Paidos.

Les propostes presentades es podran veure a la sala polivalent del Nexe – Espai de Cultura a partir d'aquest diumenge, un cop finalitzada la inauguració del jardí de papallones.

 

Participació