25
d'abril
del
2023
Actualitzat
el
26
d'abril
a les
8:17h
A diferència del que dèiem el mes passat -que era precipitat parlar de faves i pèsols a començaments de març-, ara podríem dir que ens trobem en el cas contrari, sobretot pel que fa a les carxofes. ¿Com pot ser pels mesos d'abril i maig decidim dedicar part de les receptes de l'Amb barret de xef a una hortalissa que ja fa temps que podem trobar al mercat, i procedent de Catalunya? Molt senzill: Resulta que aquí al Bages, les carxofes ens arriben més tard que a la resta d'indrets del territori. ¿Per què? Doncs pel fred.
Si bé la climatologia suau de zones com el Baix Llobregat, el Maresme o el Delta de l'Ebre fa que aquesta verdura protagonista d'aquesta secció gastronòmica creixi més de pressa (i, per tant, que pugui collir-se més aviat), les gelades típiques dels hiverns de la Catalunya Central en retarden el seu desenvolupament, que acostuma a no culminar-se fins a mitjans de maig. Que passi això no té perquè ser dolent, i és que per molt que la temporada sigui curta i no gaire ufanosa, la qualitat que les carxofes tenen al Bages és de primeríssim nivell. I aquí, la meteorologia hi té molt a veure: el fred, a banda de conservar el seu sabor intens tan característic, també evita que apareguin aquells pelets a la zona del cor.
Pel que fa als espàrrecs, són els reis de la primavera i també de la versatilitat: silvestres, verds o blancs, casen en infinitat de plats deliciosos que els cuiners i cuineres de casa nostra aprofiten per incloure a la carta dels mesos en què tot floreix. I si no, comproveu-ho vosaltres mateixos fent un cop d'ull a les receptes que ens suggereixen. Se us farà la boca aigua!
Si bé la climatologia suau de zones com el Baix Llobregat, el Maresme o el Delta de l'Ebre fa que aquesta verdura protagonista d'aquesta secció gastronòmica creixi més de pressa (i, per tant, que pugui collir-se més aviat), les gelades típiques dels hiverns de la Catalunya Central en retarden el seu desenvolupament, que acostuma a no culminar-se fins a mitjans de maig. Que passi això no té perquè ser dolent, i és que per molt que la temporada sigui curta i no gaire ufanosa, la qualitat que les carxofes tenen al Bages és de primeríssim nivell. I aquí, la meteorologia hi té molt a veure: el fred, a banda de conservar el seu sabor intens tan característic, també evita que apareguin aquells pelets a la zona del cor.
Pel que fa als espàrrecs, són els reis de la primavera i també de la versatilitat: silvestres, verds o blancs, casen en infinitat de plats deliciosos que els cuiners i cuineres de casa nostra aprofiten per incloure a la carta dels mesos en què tot floreix. I si no, comproveu-ho vosaltres mateixos fent un cop d'ull a les receptes que ens suggereixen. Se us farà la boca aigua!