I quan sembla que ja s'acaben... les carxofes i els espàrrecs arriben al Bages (i a l'«Amb barret de xef»)!

Els nostres cuiners de capçalera ens porten, per aquest maig i abril, un seguit de receptes amb dues hortalisses que, a la comarca, es cullen més tard que a la resta del territori

Les carxofes i els espàrrecs, protagonistes de l'«Amb barret de xef» d'abril i maig
Les carxofes i els espàrrecs, protagonistes de l'«Amb barret de xef» d'abril i maig | Depositphotos™
25 d'abril del 2023
Actualitzat el 26 d'abril a les 8:17h
A diferència del que dèiem el mes passat -que era precipitat parlar de faves i pèsols a començaments de març-, ara podríem dir que ens trobem en el cas contrari, sobretot pel que fa a les carxofes. ¿Com pot ser pels mesos d'abril i maig decidim dedicar part de les receptes de l'Amb barret de xef a una hortalissa que ja fa temps que podem trobar al mercat, i procedent de Catalunya? Molt senzill: Resulta que aquí al Bages, les carxofes ens arriben més tard que a la resta d'indrets del territori. ¿Per què? Doncs pel fred.

Si bé la climatologia suau de zones com el Baix Llobregat, el Maresme o el Delta de l'Ebre fa que aquesta verdura protagonista d'aquesta secció gastronòmica creixi més de pressa (i, per tant, que pugui collir-se més aviat), les gelades típiques dels hiverns de la Catalunya Central en retarden el seu desenvolupament, que acostuma a no culminar-se fins a mitjans de maig. Que passi això no té perquè ser dolent, i és que per molt que la temporada sigui curta i no gaire ufanosa, la qualitat que les carxofes tenen al Bages és de primeríssim nivell. I aquí, la meteorologia hi té molt a veure: el fred, a banda de conservar el seu sabor intens tan característic, també evita que apareguin aquells pelets a la zona del cor. 

Pel que fa als espàrrecs, són els reis de la primavera i també de la versatilitat: silvestres, verds o blancs, casen en infinitat de plats deliciosos que els cuiners i cuineres de casa nostra aprofiten per incloure a la carta dels mesos en què tot floreix. I si no, comproveu-ho vosaltres mateixos fent un cop d'ull a les receptes que ens suggereixen. Se us farà la boca aigua!

 
Arxivat a