L'ACA expedienta ICL Iberia per un vessament de salmorra a la riera del Tordell

L'empresa ha argumentat que la fuita d'aigua salada es va produït per l'obstrucció accidental d'una canonada

Vessament de salmorra a la riera del Tordell
Vessament de salmorra a la riera del Tordell | TV3
17 de març del 2023
Actualitzat el 18 de març a les 14:43h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert un expedient a ICL Iberia per un vessament de salmorra de les mines de Súria que es va produir el passat 1 de març i que ha anat a parar a la riera del Tordell, que és afluent del riu Cardener, segons ha informat TV3 aquest divendres.

Segons la mateixa informació, l'empresa ha argumentat que el vessament d'aigua amb una gran densitat de sal es va produir a causa de l'obstrucció accidental d'una canonada. La Generalitat va instar l'empresa a actuar ràpidament i ha obert l'expedient per determinar les causes i la possible contaminació causada i decidir si se n'han de derivar sancions.

El darrer vessament important de salmorres de la mina al Bages data del mes de gener de 2021. El col·lector de salmorra es va rebentar al seu pas per Sant Joan de Vilatorrada i va provocar una inundació d'aigua amb una important densitat de sal, pràcticament saturada, a la zona del darrere de Cal Gallifa per on la canonada circula en paral·lel al riu Cardener.

Abans, el 2017, l'Ajuntament de Manresa va haver de talar onze plàtans que havien mort i que s'havien assecat al parc Josep Vidal, a tocar del passeig del Riu. La mort dels arbres es va atribuir a un vessament de salmorres que havia tingut lloc dos anys abans i que s'havia detectat en unes cales que s'havien fet sobre el terreny. En aquests casos, la competència sobre la canalització és de la pròpia ACA.

De cara a finals de 2025 o primers de 2026, es preveu que entri en funcionament un nou col·lector de salmorres que ha de reduir la incidència dels vessaments. El cost total de la instal·lació serà de 110 milions d'euros, dels quals ICL Iberia en pagarà 98. El pressupost de la Generalitat d'aquest 2023 ja preveu una important inversió pública en el col·lector a la conca del Llobregat en els trams Cardona - Castellgalí, Castellgalí – Abrera i tram final al Prat de Llobregat, per 19,6 milions d'euros.
Arxivat a