Junts Manresa presenta un sistema de recepta electrònica per «evitar el frau» en els ajuts socials

Ramon Bacardit ha assumit la fórmula presentada per l'exregidora de Barcelona, Irma Rognoni, en un acte que també ha comptat amb la participació de l'exconsellera Violant Cervera

Violant Cervera, Ramon Bacardit i Irma Rognoni en l'acte de Junts a la Casa Lluvià
Violant Cervera, Ramon Bacardit i Irma Rognoni en l'acte de Junts a la Casa Lluvià | Junts
07 de març del 2023
Actualitzat a les 22:17h
L'alcaldable de Junts a Manresa, Ramon Bacardit, ha presentat aquest dimarts un sistema de recepta electrònica per tal d'"evitar el frau" en la concessió i renovació d'ajuts socials, i garantir que els diners públics destinats a les famílies "assoleixin l'objectiu pel qual es donen". La fórmula parteix de l'exregidora de Família de l'Ajuntament de Barcelona, Irma Rognoni, que, juntament amb l'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera, han participat en un acte de Junts aquest dimarts a la Casa Lluvià.

"Manresa ha estat durant molts anys una ciutat d'acollida", ha explicat el candidat, "però això ha comportat un efecte crida que fa que la situació actual sigui insostenible", ha sentenciat. Per això, "cal que Manresa es converteixi en una ciutat d'oportunitats, en què les famílies prosperin i puguin viure amb dignitat, o sigui, essent autosuficients".

La fórmula de recepta social electrònica "funciona igual que la recepta del metge". Conté una sèrie de serveis dels que disposa la família beneficiària dels ajuts socials, que es revisen anualment a partir de la seva evolució vital, "i que poden ser retirats si no s'assoleixen uns objectius o no es compleix amb certes obligacions".

Igual que passa amb els medicaments de la recepta sanitària, la recepta social electrònica també quantificarà el valor econòmic dels serveis que es presten a la família "perquè prenguin consciència del cost que suposen per a la butxaca de tothom". Així, segons ha explicat Rognoni, "també es descongestionaran els Serveis Socials municipals, ja que només requerirà una visita anual per família perquè el seguiment del recorregut del consum dels ajuts serà interdepartamental".

Bacardit també ha denunciat "la dificultat" de saber quina despesa té l'Ajuntament de Manresa en ajuts socials. "Ni la pròpia regidora no ho sap", ha afirmat, ja que "estan distribuïdes en diferents partides pressupostàries que fa molt difícil poder fer-ne un seguiment i sobretot de saber si se n'està fent un bon ús".

L'alcaldable també s'ha mostrat contrari a l'"empadronament d'ocupes" que, "en molts casos", han vingut a Manresa "a beneficiar-se dels ajuts". Cal tenir en compte, però, que, per llei, un ajuntament no pot negar-se a empadronar una persona un cop ha confirmat l'adreça on resideix, independentment de la condició amb la que hi habita. De fet, l'empadronament no és una autorització, sinó una certificació de residència.