Faves i pèsols, les delícies efímeres de l'«Amb barret de xef» de març

Després d'una llarga temporada de fulla verda i brassicàcies, quan la primavera comença a albirar-se, apareixen les primeres beines d'aquests llegums tan especials i apreciats tant per gastrònoms com per consumidors

Les faves i els pèsols, protagonistes de l'«Amb barret de xef» de març
Les faves i els pèsols, protagonistes de l'«Amb barret de xef» de març | Emilia Sadaba
15 de març del 2023
Actualitzat a les 20:42h
Tot i que al Bages l'època estrella de les faves i els pèsols comença a finals de març o fins i tot començaments d'abril, des de Amb barret de xef hem decidit començar a fer bullir l'olla i divulgar aquestes petites joies del regadiu de casa nostra que són igual de delicioses com efímeres: si les voleu comprar fresques i de proximitat, heu de saber que un cop s'acabi el maig, molt probablement ja no en trobareu enlloc. En aquest sentit, si us agraden molt i en voleu consumir tot l'any sense recórrer a les bosses congelades de supermercat, us aconsellem que en compreu uns quants quilos de fresques i les congeleu vosaltres mateixos. Estareu consumint un producte súper exclusiu fora de temporada però que haurà estat plantat i collit al costat de casa i quan toca!

Què en podem dir de les faves i els pèsols? Doncs que al contrari del que li pot semblar a molta gent, no pertanyen a la família de les verdures; són llegums, i com a tals, contenen una quantitat gens menyspreable de proteïnes. Tot i que cadascuna té el seu sabor particular (la fava és més aviat amarga i el pèsol, dolç), a nivell nutritiu tenen moltes coses en comú. Una de les més destacables és el seu alt contingut en fibra i en vitamines del grup B, essencials per al bon funcionament dels sistemes cardiovascular i  nerviós. De fet, segons podem llegir al portal Etselquemenges, els científics consideren els pèsols com un antídot per allunyar els mals pensaments. 

A la cuina, són dos productes molt versàtils perquè poden consumir-se de moltes maneres diferents. Tot dependrà del grau de tendresa amb què es cullin. Així, per exemple, en el cas de les faves, es poden menjar amb pell, pelades o fins i tot seques. Amb els pèsols passa el mateix: hi ha els tirabecs (els pèsols tot just comencen a granar i encara estan dins de la tavella) i els pèsols pelats. Voleu saber quines receptes han escollit els nostres xefs de capçalera per homenatjar aquestes delícies? Seguiu llegint!