Educació matisa la seva postura inicial i ara no descarta el «bullying» en el cas de Sallent

La directora general d'Alumnat ha apuntat que en casos de suïcidi, els experts i professionals de la salut mental remarquen que sempre són casos "multifactorials"

Edifici on residien les dues bessones a Sallent
Edifici on residien les dues bessones a Sallent | Nia Escolà
Redacció
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 21:07h
El Departament d'Educació ha matisat la seva contundència inicial i ara no descarta cap hipòtesi en el cas de les bessones de Sallent, entre les quals que patissin bullying, que es van precipitar des del balcó de casa seva dimarts passat i ha activat la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV). Així doncs, si bé en les primeres hores no contemplava el bullying com a motiu que pogués haver portat les germanes al suïcidi, ara ha decidit que la USAV es posi en marxa per abordar el cas a fons davant de la informació recollida en les últimes 24 hores, segons han explicat fonts del departament.

Així doncs, Educació no descarta ja cap hipòtesi, tot i que com és habitual en aquest tipus de situacions, es treballa amb un escenari multifactorial, amb condicionants socials i familiars. Cal recordar que els Mossos treballen amb la possibilitat que les nenes haguessin patit assetjament per motius transfòbics o racistes, ja que són d'origen argentí i una d'elles havia expresat a la família la seva voluntat d'iniciar el procés de trànsit a noi.

En paral·lel l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) està fent atenció d'urgència en el dol i la pèrdua des del primer moment i el Programa de Benestar Emocional està en contacte amb el centre des de dimecres i hi ha pactat un acompanyament periòdic amb trucades i videotrucades diàries, i visites in situ si el centre ho demana. 

El centre, per la seva part, no havia detectat problemàtica específica d'assetjament escolar, però havia donat suport psicològic i d'orientació a les alumnes des d'inici de curs.

La directora general d'Alumnat, Anna Chillida, ha explicat que no es descarta cap hipòtesi i per això s'ha decidit activar la USAV, "per poder indagar a fons" en paral·lel a la investigació judicial. En funció del resultat s'activaran uns protocols o uns altres. Chillida ha apuntat que en casos de suïcidi, els experts i professionals de la salut mental remarquen que sempre són casos "multifactorials" i per això "requereixen dels màxims recursos possibles i la indagació de la màxima informació".

Davant de les informacions que apunten que una de les noies se sentia noi i es plantejava fer el trànsit, Chillida ha recordat que en el cas de discriminació per raó de gènere o persones que volen fer la transició, el Departament d'Igualtat i Feminismes té recursos repartits pel territori per fer aquest tipus d'acompanyament.

 

El Síndic de Greuges obre una actuació d'ofici

La institució del Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran de la mort de la noia i l'estat greu de la germana bessona després de llançar-se pel balcó. En el marc d'aquesta actuació, el Síndic s'adreçarà al Departament d'Educació i a l'Ajuntament de Sallent per demanar informació per saber si l'institut tenia coneixement d'alguna situació de possible assetjament o si s'havia detectat malestar emocional i quines actuacions s'havien emprès.

També preguntarà als serveis socials si coneixien la família i en feien un seguiment. El Síndic veu "molt preocupant" la situació de la salut mental dels infants i adolescents, ja que les dades mostren un increment del malestar emocional, especialment des de la pandèmia.