Objectiu aconseguit: adeu a l'«espina clavada» d'un Parc Vila Closes sense gàbies

L'Ajuntament de Manresa anuncia que remodelarà per complet aquest espai del barri de Saldes-Plaça Catalunya després d'arribar a una aplaudida entesa amb els veïns

Membres de l'Ajuntament i veïnes i veïns del barri de Saldes-Plaça Catalunya al Parc Vila Closes
Membres de l'Ajuntament i veïnes i veïns del barri de Saldes-Plaça Catalunya al Parc Vila Closes | AFT
15 de febrer del 2023
Actualitzat el 27 de juny a les 18:52h
Matí d'alegria i gratitud al barri de Saldes-Plaça Catalunya de Manresa. Després de 10 anys de múltiples reivindicacions i incontables reunions amb l'Ajuntament de Manresa, la Comissió per a la Millora del Parc Vila Closes i l'Associació de Veïns (AVV) de la barriada en qüestió han aconseguit treure's l'"espina clavada" d'aconseguir un espai de lleure sense gàbies. Des que l'any 2009 el govern d'aleshores -capitanejat pel PSC- va donar per acabades les obres del nou Parc Vila Closes (en homenatge al pintor manresà traspassat l'any 2005 i veí del barri de tota la vida), que les veïnes i veïns de la zona no han parat de reclamar la retirada de les estructures metàl·liques que el presideixen; unes estructures que, a priori, havien de quedar cobertes de vegetació però que en la majoria de casos segueixen igual d'ermes que el primer dia. Unes estructures que van portar a malanomenar l'espai com el Parc de les Gàbies.

Entre aquest 2023 i començaments del 2024, però, el parc s'haurà renovat per complet després que l'actual equip de govern (amb Marc Aloy Guàrdia al capdavant) incorporés en els pressupostos d'aquest any, una partida de 250.000 euros per retirar les gàbies i redissenyar i adqeuar l'entorn amb molta més presència de zones verdes. "Ha estat un procés de reflexió conjunt amb la Comissió i l'Associació de Veïns que ha arribat a bon port i que s'aprovarà la setmana vinent per junta de govern", celebrava Aloy en la roda de premsa que s'ha fet per presentar el projecte. Així mateix, avançava que en les properes setmanes "iniciarem el procés de licitació de l'obra" perquè d'aquí un any a molt estirar, "ja sigui una realitat" i "poguem donar per tancades totes les millores i compromisos" que, assegurava el batlle, "fins ara no s'havien pogut dur a terme per qüestions econòmiques".

Recordem que en un primer moment (i arran d'un conveni signat l'abril del 2011 entre la Comissió i l'Ajuntament de canvis i millores al voltant del parc), el calendari d'actuacions s'havia de dur a terme en tres fases. La primera, que va concloure l'any 2013, va consistir en la retirada d'una de les pèrgoles metàl·liques i en la millora de la seguretat. La segona va donar-se per finalitzada l'agost del 2014 i es va centrar en millorar-ne l'accessibilitat a través d'escales, en delimitar els murs amb baranes, en arranjar la font, en ampliar l'arbrat i en retirar les llambordes que hi havia. Aquesta darrera actuació va provocar que el sistema de reg que hauria permès fer créixer vegetació on abans hi havia ciment, s'espatllés. Com a conseqüència, al llarg dels darrers vuit anys i mig, aquest segment s'ha convertit en una superfície terrosa sense verd per enlloc.

Pel que fa a la tercera fase, que era la que preveia dir l'adeu definitiu a les gàbies, va quedar incomplerta. El govern s'havia compromès a incloure en l'agenda econòmica de 2016, un pressupost de 135.000 euros perquè això fos possible. Finalment, però, no ho va acabar incloent, provocant, així, l'enuig del veïnat, que després d'una primera moguda de fitxa el 2018 (en què es van destinar 35.000 euros per arreglar els espais degradats de l'entorn de la font i per instal·lar nous jocs per a la canalla), l'any 2021 va aconseguir fites més clares: el govern es comprometia a desencallar definitivament la situació

Un parc més diàfan i "amable"
Segons explicava David Aaron López Martí, regidor de Projectes Urbans i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, a banda de retirar les gàbies on la vegetació no hi ha reeixit "també durem a terme altres actuacions que creiem que el Parc Vila Closes es mereix". Per començar, l'enllumenat serà nou, ja que "el que hi ha ara penja justament de les estructures metàl·liques que traurem". Aquest, comenta, consistirà en "una sèrie de bàculs repartits per tot l'espai, que aportaran una llum més propera".

Pel que fa a la pavimentació de colors que hi ha actualment, "la retirarem i n'hi posarem una de formigó, que és un material una mica més resistent que el que hi havia fins ara, i que també pintarem". L'altra meitat del parc (que és on hi havia les llambordes i on ara hi ha terra), serà una zona verda: "tornarem a instal·lari un sistema de reg i hi replantarem". En aquest sentit, es retiraran els prop de vint arbres morts que encara hi ha, i se'n col·locaran de vius. 

Per acabar, les actuacions també contemplen incorporar senyalització perquè no s'hi puguin deixar els gossos deslligats, i substituir aquell mobiliari urbà trencat o reparar-lo en cas que estigui malmès. Tot plegat, amb la intenció de convertir el parc en un emplaçament "més amable" i diàfan per a la ciutadania.

Es dissol la Comissió però hi haurà seguiment
"En veure's acomplerts els objectius bàsics sobre els quals vam erigir-nos, creiem que ja hem fet la feina que calia i, per tant, hem decidit dissoldre'ns", expressava Ignasi Segon en nom de la Comissió per a la Millora del Parc Vila Closes. "El parc deixarà de ser el de les Gàbies i reafirmarà el nom del pintor Vila Closes, persona molt apreciada i valorada", concloïa. 

Agafant les paraules de Segon, Víctor Feliu, actual secretari de l'AVV de Saldes-Plaça Catalunya i president de l'entitat quan va construir-se el parc, volia deixar clar que tot i "la nostra convicció que tot el que s'ha dit, es farà, des de l'Associació de Veïns crearem una espècie de comissió de seguiment de les obres per assegurar-nos que s'acaben executant al peu de la lletra".  

"El pare i la Isabel haurien estat contents"
Josep Vila Roca, en nom de la família del pintor Vila Closes, ha volgut agrair el "suport incondicional que hem rebut des del primer moment per posar solucions als problemes del parc". En aquest sentit, ha volgut tenir un record pel seu pare i per Isabel Vila Roca, una de les seves germanes, desapareguda el maig del 2021: "Haurien estat contents", ha somrigut.