L'Ajuntament de Manresa reobre les inscripcions als restaurants per optar al segell de qualitat sanitària

El distintiu, estrenat l'any passat de forma innovadora a Catalunya, premia els establiments que ofereixen una excel·lència en seguretat alimentària

Reoberta la inscripció als restaurants per obtenir el segell de qualitat sanitària
Reoberta la inscripció als restaurants per obtenir el segell de qualitat sanitària | Arxiu
Redacció
09 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:43h
L'Ajuntament de Manresa obre una segona convocatòria per als restaurants que vulguin ser reconeguts amb el Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària QS-Manresa, un nou distintiu municipal estrenat l'any passat amb l'objectiu de premiar l'excel·lència dels establiments que destaquen per l'alt compliment de les normes i les mesures de seguretat alimentària. En l'edició del 2022 un total d'onze restaurants van rebre el segell, que té l'objectiu d'estimular el sector i oferir als clients un certificat que dona màxima confiança i seguretat.

El segell s'ha impulsat des de la regidoria de Ciutat Saludable de l'Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració del Gremi d'Hoteleria i de Turisme del Bages, de la UBIC, de la Cambra de Comerç, de PIMEC i de Bages Impuls i la Joviat, a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya.

Les inscripcions s'obren el primer trimestre del 2023 i tota la informació es pot consultar en aquest enllaç, que inclou tota la informació i documentació, com ara la normativa per participar al projecte, els protocols i la guia d'interpretació.

Hi poden participar els restaurants que ofereixin àpats al públic
El nou segell pretén dotar d'un instrument diferenciador als establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l'Ajuntament de Manresa i que sigui un criteri de cerca per al consumidor. Poden optar-hi els restaurants que ofereixin, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local.

Un cop l'establiment hagi presentat la sol·licitud, el procés comença amb una primera visita informativa i d'assessorament, on es passarà el protocol que s'ha creat específicament i que va una mica més enllà del protocol que s'utilitza en el programa d'inspeccions ordinàries de l'equip tècnic de Sanitat. S'informarà a l'equip de l'establiment dels punts que han de millorar per arribar a la puntuació mínima necessària per obtenir el certificat. Posteriorment, s'oferirà una formació col·lectiva gratuïta per ajudar-los a implementar i corregir les deficiències detectades.

Aproximadament entre dues i quatre setmanes després de la formació, es farà la visita d'inspecció, on el restaurant obtindrà la puntuació en diferents aspectes i apartats que determina el protocol. Si la puntuació no assoleix el nivell fixat per concedir el segell de qualitat, es denegarà i s'informarà el restaurant dels punts a millorar.

En cas que l'establiment sí que assoleixi els estàndards fixats (complir el 80% dels punts considerats claus i, com a mínim, el 70% de la resta d'ítems del protocol), se li atorgarà el nou distintiu de qualitat sanitària. També se li farà arribar l'etiqueta amb el logo per fixar en un lloc visible des de l'exterior de l'entrada de l'establiment i el manual corporatiu per l'ús de la marca.

Un any de validesa
L'acreditació del segell tindrà una validesa d'un any des de la seva obtenció. Caldrà revalidar-la anualment. El projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a tots els locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària.

Els establiments de restauració que aconsegueixin el segell tindran com a avantatge reconeixement i prestigi davant dels clients; participació en els actes locals de promoció del segell; formació especialitzada; anar per davant en les inspeccions oficials sabent que compleixen les normatives vigents, publicitat en diferents mitjans i cohesionar l'equip de treball per un objectiu comú beneficiós per a tot l'establiment.

La seguretat higiènico-sanitària dels establiments és un valor a l'alça després de la pandèmia de la Covid-19, que ha fet prendre consciència de la importància en les mesures aplicades en la manipulació dels aliments o productes, des de la seva preparació fins al servei, neteja de mans, espais i estris, ventilació-separació, traçabilitat.