Els Tedax detonen un projectil de la Guerra Civil trobat durant les obres a l'aparcament de Denso

L'artefacte ha aparegut entre la terra quan l'excavadora feia treballs d'aplanament i s'ha fet explotar sota la superfície en un forat

Un Tedax situant el projectil al forat per fer-lo detonar
Un Tedax situant el projectil al forat per fer-lo detonar | Mossos
08 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:24h
Agents dels Tedax dels Mossos d'Esquadra han fet detonar un projectil d'artilleria de la Guerra Civil d'uns 40 centímetres que els operaris han trobar aquest dimecres al migdia durant les obres d'ampliació de l'aparcament que porta a terme la multinacional Denso al costat de la seva nau principal a Sant Fruitós de Bages.

L'artefacte ha aparegut aquest dimecres passades les 12 del migdia entre la terra que removia l'excavadora mentre duia a terme l'adequació del terreny on ha d'anar l'ampliació de la zona d'aparcament. De seguida que els operaris han comprovat que l'objecte soterrat tenia l'aspecte d'un projectil, han avisat als Mossos d'Esquadra que han ordenat l'aturada dels treballs.

A primera hora de la tarda, agents dels Tedax de la policia catalana han arribat a lloc i han corroborat que es tractava d'un projectil d'artilleria de la Guerra civil, amb la càrrega activa. Davant dels riscos que podia comportar el trasllat de l'artefacte fins a una instal·lació on detonar-lo, els agents han optat per aprofitar el descampat on ha d'anar l'aparcament per portar a terme una explosió controlada allà mateix.
 

Projectil d'artilleria de la Guerra Civil trobat durant les obres a Denso. Foto: Mossos


Per garantir una detonació encara més segura, els Tedax han demanar als operaris d'obra que fessin un forat amb la grua per portar a terme l'explosió sota la superfície. Sobre les 5 de la tarda, s'ha procedit a la detonació del projectil sense cap contratemps.

Vista general de les obres de l'aparcament de Denso després de ser aturades pels Mossos. Foto: Isaac Esteban