El Camp d'Aprenentatge del Bages organitza la primera Jornada de Medi Ambient i Sostenibilitat

Es portarà a terme dimecres a la UPC Manresa i al Museu Valentí Masachs i està orientada a professorat

La jornada es portarà a terme a la UPC Manresa
La jornada es portarà a terme a la UPC Manresa | UPC
Redacció
07 de febrer del 2023
Actualitzat a les 9:36h
Aquest dimecres, el Camp d'Aprenentatge del Bages, Servei Educatiu del Departament d'Educació, organitzarà la primera edició de les Jornades de Medi Ambient i Sostenibilitat, unes jornades formatives dins el Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos del Bages, adreçades a mestres i professorat. Aquestes jornades substituiran les Trobades amb les Ciències Experimentals que habitualment també oferia el Camp durant el mes de febrer.

Les jornades estaran enfocades a temàtiques relacionades amb la geologia, els residus i l'energia, amb una mirada basada en el coneixement del medi ambient, la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Aquestes jornades es fan en col·laboració amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Parc de la Séquia amb qui el Camp d'Aprenentatge fa xarxa per l'educació ambiental a la comarca. A més, per poder dur a terme les sessions es comptarà amb la col·laboració de la UPC Manresa, el Museu de Geologia Valentí Masachs, el grup de docents de l'àmbit cientificotecnològic EduglobalSTEM i l'empresa Containers del Berguedà.

La jornada es portarà a terme de 2/4 de 6 a 2/4 de 8 de la tarda al Museu de Geologia Valentí Masachs i a la UPC Manresa i està orientat a professorat del cicle superior de primària, de secundària i de batxillerat. Porta per títol Els materials crítics: un delicat i complex equilibri mundial.

Durant la jornada es farà la presentació del llibre Elements and Mineral Resources, editat per Springer, de Joaquim Sanz, Nor Sidki-Rius, Aibgail Jimenez-Franco i Oriol Tomasa. 

El llibre és un resum de tots els elements de la taula periòdica incloent les terres rares i els minerals industrials. De tots ells es fa una explicació de la geologia, aplicacions i possible reciclatge.

La xerrada anirà a càrrec de Joaquim Sanz Balagué, professor jubilat de mineralogia de la UPC i col·laborador - conservador de mineralogia del Museu de Geologia Valentí Masachs (UPC), i de Nor Sidki Rius, enginyera de mines, doctorant en Recursos Naturals i Medi Ambient i conservadora de mineralogia del Museu de Geologia Valentí Masachs.

Després de la xerrada es farà una visita al Museu a càrrec de Joaquim Sanz i Nor Sidki on es podran veure físicament aquests material crítics, el mineral d'on surten i les seves aplicacions més importants.