Preocupació a l'escola del Xup per la reducció de ràtios i la manca de places al transport escolar

L'AVV del barri i l'AFA i l'equip de l'escola Muntanya del Drac temen que el motiu d'aquest "tracte discriminatori" sigui tenir excuses per tancar el centre en el futur

Imatge d'arxiu de l'escola Muntanya del Drac al barri del Xup de Manresa
Imatge d'arxiu de l'escola Muntanya del Drac al barri del Xup de Manresa | GSV
06 de febrer del 2023
Actualitzat el 07 de febrer a les 11:19h
Preocupació a la comunitat educativa de l'escola Muntanya del Drac i a l'Associació de Veïns del Xup pel rumor que el Departament d'Educació preveu reduïr-hi les places d'I3 del proper curs escolar de divuit a dotze alumnes, i per la greu mancança de places de transport escolar que, segons denuncien, ha provocat que aquest mateix curs s'hagin hagut de reubicar quatre alumnes a altres centres de Manresa per falta d'espai a l'autobús.

La comunitat educativa del centre tem que la reducció de la ràtio d'alumnes al primer curs que ofereixen desmotivi les famílies que tinguin interès en el projecte educatiu de l'escola, "més si es té en compte que els germans d'alumnes del centre han de tenir plaça garantida i que, per tant, les places ofertes encara seran menys que aquestes dotze", han explicat.

"Som un projecte d'escola pública, inclusiva i de qualitat" reivindiquen, i com a tal troben "inacceptable" rebre aquest "tracte discriminatori cap a l'escola i cap al barri". Per això, es pregunten "quin és el motiu d’aquest greuge comparatiu respecte a altres centres". Fins i tot alguns familiars es pregunten si hi ha "interès real" en mantenir l'aposta escolar al Xup o, per contra, "provoquen aquestes situacions per poder tancar-la en el futur". En tot cas, si és així, conviden l'Ajuntament i el Departament "a dir-ho sense embuts".

A tot això se li suma la deficient oferta de transport escolar des del nucli de Manresa. L'escola Muntanya del Drac té uns 150 alumnes, 60 dels quals usen a diari el transport escolar. "No queda ni una plaça a l'autobús, i això comporta que hi hagi famílies que renunciïn a portar els seus fills al centre", han exposat.

Des de la comunitat educativa no entenen com és que per anar a l'escola del Xup només disposin d'un autobús, mentre que altres escoles "en tenen quatre o cinc". Fins i tot proposen que si no hi ha prou demanda per omplir un segon autobús, que posin un servei de monitoratge a l'autobús de línia. "Es clar que aquí hi ha un altre problema reivindicat pel barri, que el Xup no té servei de bus urbà", lamenten.

Fa dues setmanes, NacióManresa informava en primícia que l'escola La Flama perdia una línia a I3 de cara al proper curs. L'escola Muntanya del Drac perdrà una tercera part de places. Davant d'aquest fet, els familiars es qüestionen si "hi té a veure la integració de l'escola Joviat al sistema públic de cara al curs 2023-24".

"O es vol resoldre amb el tancament de l'escola la precarietat d'infraestructura que viu l'institut Manresa Sis al mateix barri del Xup?", es pregunten. Cal tenir en compte que escola i institut comparteixen instal·lacions, però algunes de les aules de secundària es troben actualment en cargoleres per falta d'espai.

Tot plegat s'afegeix a les reivindicacions històriques "i urgents" del barri, com el dispensari, la residència, el bus urbà "amb una tarifa que no discrimini els veïns del Xup" o les millores en habitatge.