"Si tu em dius
calçots, jo et dic
romesco", diu una de les samarretes de la marca de moda catalana Pit i Collons. I sí, és cert. Probablement, la gran majoria de persones, gairebé sense ser-ne conscients, fan aquesta
associació de productes. Perquè si les catalanes i catalans tenim alguna
tradició de soca-rel, d'aquelles que ens enorgulleixen i que divulguem arreu on anem, és ni més ni menys que la de la
calçotada. Poques vegades passa que una
hortalissa amb -aparentment- tan poc
glamour aconsegueixi
reunir famílies i colles d'amics en
trobades disteses i festives.
Però per molt que la nostra imatge mental sigui la d'aquests
ceballots amb el cul terrós enfilats en
filferro o al damunt d'una
graella i ben
brasejats a flama viva, no podem oblidar que ens trobem davant d'un producte amb
infinitat de possibilitats culinàries més i amb una bona dosi de
propietats nutricionals, com ara la seva riquesa en
sulfurs (que ajuden a eliminar els
metalls pesants i els paràsits del nostre organisme) o el seu alt contingut en
flavonoides i polifenols, unes substàncies que contraresten l'efecte dels radicals lliures i ajuden retardar l'
envelliment cel·lular.
Tot i que els de Valls (i els del Camp de Tarragona per extensió) s'enduen el pedigrí, aquí al
Bages també està ple de
pagesos i pageses que conreen calçots. Les
cuineres i cuiners de
Amb barret de xef ho saben prou bé, i és per això que amb el
quilòmetre zero per bandera, us proposen de fer els següents plats perquè no relegueu aquesta hortalissa només als
àpats en grup i a l'aire lliure dels
primers mesos de l'any. Aquí els teniu!