La víctima de la violació en grup de 2016 a Manresa denuncia sentir-se «desprotegida»

En una carta a Tele5, explica que sovint es troba els seus agressors al carrer i li toca "reviure aquell moment, sense poder passar pàgina" ja que "se senten impunes"

L'exterior de la fàbrica abandonada a Manresa on es va produir la violació el 2016
L'exterior de la fàbrica abandonada a Manresa on es va produir la violació el 2016 | ACN
03 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:17h
La víctima que va patir la violació en grup de 2016 a Manresa quan tenia 14 anys que va omplir noticiaris i programes sensacionalistes a tot l'Estat, que van batejar el grup com a la Manada de Manresa, ha adreçat una carta als Informativos de Tele5 on denuncia sentir-se "desprotegida" davant el fet que els seus agressors "no han entrat a la presó i me'ls he de creuar sovint pel carrer" tot "revivint aquell moment, sense poder passar pàgina".

En la carta manuscrita que ha fet pública la cadena televisiva, la jove, ara ja major d'edat, lamenta que quan se'ls troba "he de soportar les seves mirades, rialles, befes i com se senten completament impunes" i inclús "pugen vídeos a les xarxes presumint de la seva llibertat". La noia denuncia que els agressors "han arribat a saltar-se l'ordre d'allunyament" i que "tot i la sentència, continuo sense poder viure tranquil·la i sense poder sortir de casa per por a trobar-me'ls".

En una sentència molt controvertida, l'Audiència Provincial de Barcelona va condemnar els individus per "abús sexual" i no per "agressió", perquè va entendre que la víctima "no es va defensar". Aquesta sentència va ser avalada, posteriorment, per TSJC. A més, quan es va fer pública sentència, dos dels cinc condemnats van fugir del país, i els altres tres es troben en llibertat ja que van recórrer la sentència al Tribunal Suprem i per tant encara no és ferma.

Una sentència que va causar indignació
Tal i com explica la pròpia noia a la carta, l'octubre de 2016, cinc individus van violar, per torns, una menor de 14 anys en el marc d'una festa que va tenir lloc a les naus de l'antiga fàbrica Vinyes de Manresa, darrera de la FUB. L'Audiència de Barcelona va dictar sentència l'octubre de 2019 i va condemnar per abús sexual i no per agressió els cinc dels joves, mentre que en va absoldre dos. L'Audiència va argumentar que la víctima "estava inconscient" i que, per tant, "no es va produir ni violència ni intimidació" i no es podia considerar agressió sexual.

La sentència va causar indignació entre la població i a Manresa i a altres punts de l'Estat es van succeir manifestacions de protesta. Totes les parts van recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). D'una banda, l'acusació particular, liderada pel Bufet Matamala de Manresa, i la Fiscalia demanaven que els fets fossin considerats agressió sexual i no abusos, mentre que les defenses dels acusats demanaven la seva absolució.

El febrer de 2021, el TSJC va avalar la sentència de l'Audiència de Barcelona que qualificava d'abusos sexuals la violació en grup de la menor i va mantenir les penes als condemnats entre els 10 i els 12 anys de presó, i només va elevar la indemnització a la víctima de 12.000 a 60.000 euros en considerar que l'atac contra la indemnitat sexual va ser "extremadament intens" i "denigrant".

Aquesta sentència també va ser recorreguda al Tribunal Suprem i malgrat que dos dels condemnats van fugir del país, el jutge va mantenir la llibertat provisional per als altres tres, que no entraran a presó fins que la sentència sigui ferma.