1 de 10
Mapa interactiu

Pressupostos sobre el mapa: consulta totes les inversions previstes al teu municipi

Fins a 444 pobles i ciutats es reparteixen 2.146 obres incorporades als comptes per aquest 2023, per a carreteres, xarxes ferroviàries, nous equipaments o sistemes de regadiu

Les obres al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via són una de les principals inversions del 2023. | ACN
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona | 2 de febrer de 2023 a les 22:01 |
Un dels principals arguments del Govern per aprovar pressupostos per aquest 2023 era que, sense ells, no es podien iniciar noves inversions. A diferència d'altres partides recurrents que presenten més flexibilitat, les pròrrogues no permeten iniciar noves obres al territori que no estiguessin previstes. Amb l'acord segellat amb el PSC, l'executiu ha salvat aquest impediment i podrà desplegar els projectes planificats en noves infraestructures i altres inversions. I malgrat que queden lluny els pressupostos del 2009, amb 6.322 milions en aquesta partida, els nous comptes li'n reserven 3.796 milions, gairebé 1.000 dels quals, de fons europeus.

Alguns d'aquests projectes no es poden territorialitzar, mentre que d'altres afecten a més d'un municipi, però n'hi ha 2.146 que són bàsicament locals. En concret, 444 dels 947 municipis del país tenen pressupostades inversions de la Generalitat per aquest any i, mentre grans ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat o Badalona n'esperen moltes (395, 74 i 53, respectivament), hi ha 198 pobles on només n'hi ha prevista una. Ara bé, en termes de despesa per habitant, Maldà (Urgell) i la Floresta i el Cogul (Garrigues) tenen consignats més de 10.000 euros per veí, bàsicament per les obres del sistema de regadiu Segarra-Garrigues.

Quant té previst invertir la Generalitat a cada municipi aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada municipiL'anàlisi de les inversions per càpita resten esbiaixades als pobles petits, ja que una despesa elevada es dispara si es reparteix entre pocs veïns. Posar la lupa a nivell comarcal minimitza aquest efecte, si bé la densitat de població segueix sent molt diferent a les diferents zones del país i, quan es construeix una carretera o una altra infraestructura, el seu cost depèn més de l'extensió de terreny que afecta que de la quantitat d'habitants.

Lògicament, la comarca amb més inversions pressupostades és el Barcelonès, amb 1.208 milions per aquest any, seguida de lluny pel Baix Llobregat (400 milions), el Tarragonès (332 milions), el Vallès Occidental (310 milions) i el Bages (204 milions). Malgrat tot, tal com es pot constatar al següent mapa, la despesa per habitant és més elevada a les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu. L'Alta Ribagorça és l'única que supera els 1.000 euros per veí per aquest 2023 i les Garrigues just els frega. Si s'observa la previsió fins al 2026, però, les Garrigues pugen al primer lloc en inversions previstes (1.656 euros per habitant), seguides de l'Alta Ribagorça (1.559) i la Garrotxa (1.476).

Quant té previst invertir la Generalitat a cada comarca aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada comarcaLa partida més elevada dels pressupostos en aquest capítol no és territorialitzable, ja que es tracta d'inversions al CatSalut provinents dels fons europeus, les quals pugen fins a 137 milions. Darrere seu es troben altres despeses sense situar al mapa en forma d'aportacions a Infraestructures de la Generalitat per a carreteres (77 milions), el programa d'encàrrec d'actuacions (72 milions), el programa d'encàrrec amb atenció especialitzada (67 milions) i provinents de fons europeus (66 milions).

Les inversions territorialitzades que esperen més recursos aquest 2023 són un nou pavelló del recinte de la Fira de Barcelona a Gran Via (51 milions, a l'Hospitalet de Llobregat) i la segona fase de l'ampliació de l'Hospital del Mar, amb fons europeus (39 milions, a Barcelona). En canvi, pel que fa al període fins al 2026, l'obra territorialitzada amb més dotació són el perllongament de la línia de FGC Llobregat-Anoia entre plaça d'Espanya i Gràcia (431 milions a Barcelona, tot i que costarà més i no s'acabarà fins al 2029). Hi ha inversions de tot tipus, fins i tot algunes de tan sols 10 euros per a maquinària o mobiliari. Se'n poden consultar les 3.343 previstes -territorilitzades o no- a la següent taula interactiva.

Totes les inversions previstes als pressupostos, amb tots els detalls


La taula permet ordenar per columnes o filtrar per municipis, comarques i paraules clau, per facilitar la cerca
 

Arxivat a:
Política
Participació