CIMETIR fa dos anys treballant per la medicina esportiva

Els esportistes tenen al seu abast un servei d'urgències especialitzat les 24 hores al dia, consultes externes i rehabilitació, a més del Centre de Medicina de l'Esport

Redacció
02 d'abril del 2010
576_1270227291cimetir
576_1270227291cimetir | Catpress

En només dos anys, CIMETIR ja és un referent en el seu camp. Catpress

Aquest mes de març s'han complert dos anys de l'obertura del CIMETIR, el Centre Integral de Medicina Esportiva i Traumatologia, ubicat a la Clínica Sant Josep. Des de llavors, en aquestes instal·lacions, a més de les revisions medicoesportives, els esportistes disposen d'una atenció global davant de qualsevol lesió traumatològica, que comprèn des de les urgències i les consultes especialitzades fins a la rehabilitació. Entre el març del 2008 i el desembre del 2009, els professionals del CIMETIR han atès més de 3.200 esportistes a consultes externes, han fet més de 1.090 visites a urgències i han realitzat gairebé 5.600 sessions de rehabilitació. Les dades d'activitat posen de manifest que aquest centre s'ha convertit en referent a Manresa i a la seva àrea d'influència. L'inici de la seva activitat va coincidir amb el trasllat del Centre de Medicina de l'Esport, un servei de l'Ajuntament de Manresa que la Fundació Althaia gestiona des de l'any 2000.

Al llarg d'aquests dos anys, el CIMETIR s'ha consolidat com un centre destinat als esportistes, sent el primer de Manresa que els ofereix un servei integral. Cal tenir en compte que disposa de concert amb totes les mútues esportives, de qualsevol disciplina, de manera que tot esportista federat que pateixi un accident esportiu pot ser atès a les urgències del CIMETIR des d'on el derivaran a les consultes i/o a rehabilitació per fer-li el corresponent seguiment.

Per poder oferir aquesta atenció completa als usuaris -des de l'assessorament i la prevenció fins a l'atenció urgent davant d'una lesió i el posterior seguiment- el centre disposa d'un equip format per professionals sanitaris de diferents especialitats que treballen en xarxa a través de diferents serveis i unitats. En el cas de traumatologia, es compta amb diferents unitats com són la de genoll, peu, mà, esquena i medicina esportiva. A més, s'han posat en funcionament consultes d'altres disciplines dirigides, preferentment, als esportistes com la d'acupuntura i la de podologia, oberta recentment amb la col·laboració de la Clínica Universitària de Manresa de la FUB.

Aquesta oferta diferenciada ha permès que l'activitat del CIMETIR centrada en l'esportista creixi dia rere dia. Entre l'any 2008 i el 2009, les consultes s'han multiplicat per quatre, mentre que les visites a les urgències gairebé s'han triplicat. Durant aquest mateix període també s'han incrementat el número de sessions de rehabilitació, que han passat de 1.353 el 2008, a 4.218 el 2009.

Fent xarxa al territori
A través del CIMETIR, la Clínica Sant Josep d'Althaia ha signat acords amb les principals entitats esportives de la capital del Bages com el Bàsquet Manresa, el CE Manresa i el CN Manresa, esdevenint el centre sanitari de referència per als seus jugadors, tant d'elit com de la base. Paral·lelament, també s'estan establint acords amb diferents clubs de fitness de la ciutat per ser el centre de referència en les revisions medicoesportives que realitzen els seus associats.

Traumatologia i rehabilitació per a tot tipus de pacients
Tot i que el CIMETIR és referent amb l'atenció a l'esportista, els seus professionals també atenen altres pacients que necessiten una atenció especialitzada en traumatologia i/o rehabilitació, com poden ser aquelles persones que han patit un accident laboral, de trànsit o qualsevol altre tipus d'incident o malaltia traumatològica. Aquests pacients poden ser atesos des dels diferents recursos assistencials del centre, des de la primera assistència urgent, fins al posterior seguiment.

En xifres globals, i sumant els dos tipus d'atenció, des del CIMETIR s'han atès a gairebé 8.000 pacients a urgències, s'han realitzat més de 23.520 consultes i més de 57.339 sessions de rehabilitació, entre els anys 2008 i 2009.

Un espai adequat
El CIMETIR disposa d'unes instal·lacions amb 520 metres quadrats de superfície. Compta amb una gran sala on s'hi ubica el Centre de Medicina de l'Esport en el qual, durant aquests primers 24 mesos s'han realitzat gairebé 3.000 revisions medicoesportives.

Al centre hi ha un altre gran espai per al Servei de Rehabilitació, 6 consultoris, 3 vestidors, una sala de treball i una àmplia sala d'espera.