El PP Manresa també s'apunta a inflar el discurs sobre la inseguretat a la ciutat

Josep Lluís Javaloyes reivindica la "intervenció policial" per fer complir les ordenances i les lleis i fer front, "amb contundència", a l'incivisme

Patrulla mixta de Mossos i Policia Local al carrer del Born
Patrulla mixta de Mossos i Policia Local al carrer del Born | AjM
02 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:36h
El PP de Manresa, que la setmana passada va anunciar que es presenta a les eleccions municipals de maig a la ciutat amb Josep Lluís Javaloyes com a cap de llista, ha seguit l'exemple d'altres precandidats electorals i la seva primera manifestació pública després del seu anunci ha estat inflar el discurs sobre la suposada inseguretat que viu la ciutat.

El fet que a la darrera reunió de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència de Manresa, que reuneix, entre d'altres, tots els cossos policials, es constatés que durant el 2022 es va viure una caiguda del 30% en els robatoris en domicilis respecte el 2019 (el darrer any pre-pandèmia) i un manteniment en nivells baixos dels robatoris amb violència i intimidació, no ha frenat el candidat de la formació espanyolista, igual que no ho va fer abans amb els candidats de Junts, el PSC, Ciutadans, Impulsem o el FNC.

Javaloyes assegura que "no es pot passejar tranquil·lament" per la ciutat a causa de les "polítiques bonistes" del govern municipal, i es mostra convençut que "a mitjà o curt termini", les dades delinqüencial a Manresa augmentaran ja que, afirma, hi ha una "xifra negra" amb el que "no es denuncia o bé quan la denúncia no segueix el seu curs".

L'alcaldable assegura que l'Ajuntament "ha de posar les eines en formació i en prevenció" necessàries i reivindica la "intervenció policial" per fer complir les ordenances i les lleis i fer front, "amb contundència", a l'incivisme.

La Taula per la Seguretat constata un descens general de l'activitat delictiva
La percepció de la població no es poden mesurar amb dades objectives, però les dades delinqüencials, sí. Les xifres d'activitat delictiva a Manresa de 2022 es van situar per sota de la del 2019, l'últim amb el qual es pot fer una comparació realista pel fet que era anterior a les restriccions a causa de la pandèmia de la 2019. Van baixar especialment els fets delictius que causen més preocupació i que fa poc més d'un any van motivar la creació de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència de Manresa, especialment els delictes contra el patrimoni.

Entre les dades, destacava un descens del 30% respecte el 2019 dels robatoris en domicilis, fins i tot en el darrer tram de l'any, una època en què tradicionalment tenen lloc la majoria de delictes d'aquest tipus, i es va constatar una baixada també dels robatoris amb força. També es van mantenir en xifres minses les dades de robatoris en establiments i en empreses.  Igualment, les dades de robatoris amb violència i intimidació ja havien disminuït molt amb la pandèmia (un 60% el 2021) i el 2022 s'han mantingut respecte d'aquests dos anys als mateixos nivells.

A nivell d'incivisme, la Policia Local de Manresa va constatar que les dades positives en matèria de delinqüència van permetre fer un control més exhaustiu d'aspectes com el consum d'alcohol al carrer, aspectes relacionats amb la tinença de gossos (sense llicència, deslligats, etc.), temes de soroll, control de patinets, etc.