Manresa rep la pintura «Flors» de Concepció Piniella per ser esposada al Museu

Es tracta d'una obra que, a més a més del seu interès artístic, té la condició de ser un factor que documenta i facilita la memòria de la seva autora

Marcel Amat cedint l'obra «Flors», de Concepció Piniella a l'ajuntament de Manresa
Marcel Amat cedint l'obra «Flors», de Concepció Piniella a l'ajuntament de Manresa | AjM
Redacció
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:43h
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i Marcel Amat, en qualitat de propietari de l'obra, han signat aquest dimecres un contracte de cessió gratuïta, en règim de comodat, de la pintura anomenada Flors, de Concepció Piniella Blanqué, a favor de l'Ajuntament  de Manresa, perquè sigui exposada per un període inicial de 10 anys, al Museu de Manresa.

Concepció Piniella era la mare de l'escriptor manresà Joaquim Amat i Piniella i àvia de l'actual propietari del quadre, Marcel Amat Llaverias. L'acte de signatura del contracte de cessió s'ha celebrat a l'Ajuntament de Manresa, amb l'assistència també de la regidora de Cultura, Anna Crespo.

La pintura a l'oli sobre tela, de 64 x 33 cm, és de l'any 1931. Es tracta d'una obra que, a més a més del seu interès artístic, s'afegeix la condició de ser un factor que documenta i facilita la memòria de la seva autora, una dona amb una trajectòria cultural notable en un context manresà de les darreries del segle XIX i primera meitat del segle XX.

Concepció Piniella (Prats de Lluçanès, 1877 - Santander 1953) procedia d'una família de tradició política liberal que a finals del XIX s'establí a Manresa. Va estudiar música i pintura, segurament a la Llotja de Barcelona. Es va casar amb Joaquim Amat i Palà, confiter de les desaparegudes pastisseries La Confiança -després Pastisseria Ribera-, al carrer Sant Miquel. Fou mare de l'escriptor i polític manresà, Joaquim Amat i Piniella (1913-1974), que va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen.

Dona d'una gran formació intel·lectual i artística, fou professora de cant i solfeig durant més de vint anys a la secció de noies de l'Orfeó Manresà. Concepció Piniella va obrir una acadèmia de música per a noies al carrer Carrió. Va ser una de les impulsores de la sardana a Manresa. Ensenyava a ballar sardanes acompanyant-les amb el piano.

Pel que fa a la seva vessant pictòrica, Concepció Piniella apareix com autora de pintures en l'exposició Manresa (1901), organitzada per l'Ajuntament i inaugurada el 29 d'agost durant la Festa Major per commemorar el trasllat a la ciutat dels Cossos Sants. Es pot considerar la primera manifestació col·lectiva artística de la capital del Bages.

Concepció Piniella va morir a Santander l'any 1953. La ciutat de Manresa, en reconeixement d'aquesta intel·lectual i artista, li va dedicar un carrer al barri de la Font dels Capellans, al costat de la residència assistida de la Font.

L'Ajuntament de Manresa i el Museu de Manresa reconeixen el valor històric d'aquesta obra i celebren que Marcel Amat Llaveries, en representació de la família de l'artista Concepció Piniella Blanqué, la posi a disposició de la ciutadania en general amb la finalitat de promoure'n el coneixement públic i facilitar-ne la contemplació.

Donacions com aquesta permeten fer créixer el patrimoni documental i la història de Manresa, alhora que incentiven la recuperació de la memòria històrica de la ciutat.